<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208233" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Волейболна з...

Вдовец отглежда сам тежко болното си дете – Взима го с него на строителни обекти (видео)

20 Ноември 2023
0 3697

Вдовец отглежда сам тежко болното си дете – Взима го с него на строителни обекти, разказва bTV. Историята е на Димитър Димитров от врачанското село Мраморен.

Шест месеца, след като дъщеря му Дорина дошла на бял свят, лекарите констатират детска церебрална парализа (ДЦП) и епилепсия. Момичето вече е на 13 години, но не може да говори, нито да ходи и почти през цялото време лежи. Преди година починала майката и Димитър станал всичко за момичето.

„Не трябва да се разстройвам, защото тя ме усеща и започва да реве. Много ни е силна връзката“, споделя бащата.

Вдовец отглежда сам тежко болното си дете &#8211; Взима го с него на строителни обекти (видео)

Той разказва как преминават дните им.

Три пъти в седмицата мъжът води Дорина във Враца в център за деца с увреждания. „Като си я взема с колата, е пълна с емоции, защото е общувала с дечица на нейната възраст. Аз тук не мога да ѝ създам тези условия“, разказа Димитър.

Сутрин ѝ правя хигиена, нещо за закуска, сега я научих на топло мляко с кроасан с шоколад“, посочи Димитров.

Дорина не може да говори, но двамата се разбират много добре. „Усмихва се, да, всичко разбира, просто не може да отговори. Понякога я виждам как се ядосва. Иска да участва в разговора, но не може“, казва през сълзи бащата.

Димитър и Дорина преживяват с 1400 лева на месец. Толкова се събират от инвалидната пенсия на детето и заплатата на баща ѝ като личен асистент. Мъжът не се оплаква.

Понеже разбира от строителство, понякога през лятото Димитър се хваща с бригада на обекти и взима момичето със себе си.

„Слагам я на сянка на едно сгъваемо легло. Някой от работниците винаги е покрай нея, разказва бащата.

За какво мечтае бащата?

Мечтата на Димитър е да стегне къщата, в която живеят с Дорина. Засега той е подменил покрива, пооправил е стаите, но най-вече иска да си имат вътрешна баня и тоалетна.

Вдовец отглежда сам тежко болното си дете &#8211; Взима го с него на строителни обекти (видео)
Снимка: bTV

Последната заръка на жена му преди да почине, била той да купи на Дорина инвалидна количка. Димитър изпълнил нейното желание. Сега лекарите препоръчват корсет и вертикализатор, за да може да се изправя, макар и за кратко.

Димитър е категоричен, че докато има сили, ще изпълнява бащиния си дълг, защото животът е изпитание, което понякога не разбираш, но от което не трябва да се отказваш. Моли се до Коледа да успее да стегне поне малко банята.

Хората, които му подават ръка, той уверява: “Като си направя банята и Дора е щастлива, да дойде някой да ни снима и да покажа, че всичко е отишло по разпределение“.

Ако искате да помогнете на Димитър и Дорина в техния труден път, можете да направите дарение на тяхната сметка:

IBAN: BG32UBBS80024051325350 BIC: UBBSBGSF Титуляр: Димитър Благоев Димитров

Всеки принос може да направи разлика в живота на този баща и дъщеря, които се борят с тежки предизвикателства всеки ден.

Коментарът на “Господарите”

Мнозина биха се възхитили на куража и силата на този човек, който се опитва да осигури приемлив живот на болното си дете. За съжаление, Димитър и Дорина не са единственото българско семейство, което се бори за оцеляване. Държавата неведнъж е демонстрирала, че не може да се грижи за слабото си население. Хубавото обаче е, че все още съществуват добри хора, които протягат ръка, за да има по-малко такива случаи:

Социални отказаха инвалидна количка на дете с церебрална парализа

Семейство на дете с увреждане получи отказ за безплатна винетка и инвалидно място (видео)

Хотелиер изгони дете с увреждане и майка му от басейн? (РЕПОРТАЖ)

Съдебни дела грозят НЗОК, ако не осигури медицински храни за нуждаещите се пациенти

Вдовец отглежда сам тежко болното си дете – Взима го с него на строителни обекти

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции