<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208520" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брюксел одоб...

Не, Елена Зеленска не осъществява трафик на деца (видео)

22 Ноември 2023
0 131

Не, Елена Зеленска не осъществява трафик на деца, доказа FactCheck. “Видеото, за което се твърди, че е журналистическо разследване, е напълно измислено”, коментира Георги Марчев пред NOVA.

България продължава да е страната в ЕС с най-много доверяващи се на дезинформацията

Напълно измислена история как фондация „Елена Зеленска“ транспортира украински деца до педофилски кръгове в Западна Европа се разпространява онлайн. Твърденията се появяват в социални мрежи и уебсайтове на множество езици. Те се позовават на несъществуващо журналистическо разследване. На български език изфабрикуваната история е публикувана в свързаното с Кремъл онлайн издание „Нюз фронт“, в сайта „Критично“. Както и от потребители в социалните мрежи.

Публикациите цитират като свой източник „разследване“, направено от френски репортер на име Робърт Шмид. Според тях то е „доказало“, че фондацията на съпругата на украинския президент Володимир Зеленски – Елена, доставя украински деца до педофили в Западна Европа. Проверка на Factcheck.bg не откри такова разследване. Съществува журналист с това име, роден в Лайпциг, Германия, който обаче няма публикации по темата за фондация „Елена Зеленска“. Той е журналист с публикации в DIE ZEIT (Германия), NZZ (Швейцария), STANDARD (Австрия), Mediapart (Франция). Темите, които следи, са свързани с Франция, Европейския съюз, десния екстремизъм и проблемите на младите.

Не, Елена Зеленска не осъществява трафик на деца (видео)
снимка: FactCheck.bg

Историята

Като доказателство част от публикациите представят YouTube видео от 3 ноември 2023 г. То е публикувано от канала Robert Schmidt. Точно каквото е и името на журналиста, на който се приписва несъществуващото разследване. Робърт Шмид обаче не стои зад профила в YouTube със същото име. В единственото видео, пуснато в канала, е заснет човек с маска и качулка, който  твърди, че е бивш служител на фондация „Елена Зеленска“.

Като доказателство, че е бил част от неправителствената организация, маскираният човек показва пред камерата списък със снимки на деца, за които твърди, че е транспортирал. А към част от разпространените публикации се представя и снимка на бадж, за който се твърди, че е принадлежал на маскирания човек, докато е бил част от фондацията. Проверка на Factcheck.bg показа, че баджовете, използвани от служителите на фондация „Елена Зеленска“ изглеждат по различен начин.

Не, Елена Зеленска не осъществява трафик на деца (видео)
снимка: FactCheck.bg

Разпространението на дезинформация

Според проверката на Factcheck.bg твърденията започват да се разпространяват на френски език от уебсайта Netafrique.net, които публикуват изфабрикуваната история още на 3 ноември 2023 г.  –  деня на публикуването на видеото. Netafrique се представя като „информационен портал, предлагащ теми за африкански и световни новини“. Хостингът на уебсайта е в Париж, Франция. На 3 ноември 2023 г. уебсайтът Senenews.com, регистиран в Сенегал, препечатва текста на Netafrique и прави твърденията още по-популярни, превръщайки се в най-често цитирания източник на френскоезичните публикации по темата.

В следващите дни публикациите започват да се разпространяват и на още езици, както в социалните мрежи, така и в уебстайтове. Твърденията придобиват още по-голяма популярност, след като са публикувани от уебсайта The Intel Drop.

Не, Елена Зеленска не осъществява трафик на деца (видео)
снимка: FactCheck.bg

Проверката показа

В крайна сметка, проверка показа, че не е вярно, че Фондация „Елена Зеленска“ доставя украински деца до педофилски кръгове в Западна Европа. Публикациите с измислената история се позовават на несъществуващо разследване, приписвано на френски журналист. Като единствено „доказателство“ за разследването е представено YouTube видео с неизвестен произход, в което маскиран човек разказва за транспортирането на деца, без да предоставя никакви доказателства нито за твърденията си, нито за самоличността си. Ние от “Господарите” се опитваме да се борим с дезинформацията, която за съжаление, е навсякъде около нас. Истина е, че човек докато не види нещо с очите си, не може да му вярва. Но в този случай е факт, че дори видяното може да се окаже огромна лъжа. Проверявайте информацията си и мислете критично!

Не, Елена Зеленска не осъществява трафик на деца (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции