<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208522" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Антон Кутев щ...

След смяна на пола Петра се бори за достъп до здравни услуги и промяна на личната ѝ карта (видео)

22 Ноември 2023
0 273

Петра Христова от Горна Оряховица, която смени пола си, в момента се бори за достъп до здравни услуги и промяна на личната ѝ карта, става ясно от репортаж на bTV. Тя може отново да съди България в Страсбург.

Петра вече е преминала през пълен цикъл от операции. Заради непроменения си по документи пол обаче, тя не може да отиде на гинеколог с направление по здравна каса. Казва, че достъпът ѝ до здравни услуги е ограничен. Налага ѝ се да отиде в Бърза помощ, там обаче започват да се чудят за данните в картата ѝ, вместо да поемат случая. Не може да си намери и работа, когато кандидатства с тези документи. Учи английска филология и турски език.

След смяна на пола Петра се бори за достъп до здравни услуги и промяна на личната ѝ карта (видео)
Петра Христова

Тя първоначално съди България, защото е получила отказ за промяна на пола си по документи. По лична карта тя все още е мъж с мъжки имена. Петра иска държавата да признае смяната на пола ѝ и административно, само че това не се случва.

Има ново раздвижване по делото – от миналия месец. Жалбата, която се събираше за Страсбург, е преди това определение – затова, че те нарушават Върховния касационен съд, нарушават в частност конвенцията на Страсбург, която има по-голяма тежест от българското решение. Имахме една колективна жалба на адвокатите от Пловдив, на мен и на други лица, които се чувстват като мен. Тя щеше да бъде подадена, но сега е в застой.“, обяснява Петра.

Петър, който стана Петра: Какви са трудностите при такава трансформация? (видео)

Надява се публичните ѝ изяви да доведат до промяна. За да има лична карта с името Петра обаче, според нея трябва промяна в законодателството.

След смяна на пола Петра се бори за достъп до здравни услуги и промяна на личната ѝ карта (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Марко Тотев

    22 Ноември 2023

    Да не са му присадили матка и яйчници, че да ходи на гинеколог? Или му тече твърде дълго? Изсмуква си от пръстите причини да оплюва държавата! Така се е родил, така е записан! Какво му пречи да си намери работа, за компаньонка ли кандидатства? Да съди работодателите за дискриминация като има желание да съди някого!

Реакции