<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208701" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вдигат таван...

Съдът на ЕС: Закриването на спецсъда в България не противоречи на европейското право

23 Ноември 2023
0 76

Генералният адвокат на Съда на ЕС е на мнение, че закриването на специализирания съд в България не противоречи на европейското право и преместването на съдиите от него е законосъобразно, съобщава “Дневник”.

Генералният адвокат е водещият правен експерт на съда, който трябва да предложи правно разрешение на делото. Неговото мнение почти винаги се взема под внимание при решенията на висшия съд на ЕС, но ги предрешава.

“Правото на ЕС допуска реформа на съдебната система на държава членка, с която се закрива даден специализиран наказателен съд, чиито правомощия се прехвърлят към друг общ съд, и която едновременно предвижда, че разглеждането на водените пред закрития съд наказателни дела, по които е проведено разпоредително заседание, продължава от компетентния до закриването съдебен състав“., се казва в позицията на адвоката.

Съдът на ЕС: Закриването на спецсъда в България не противоречи на европейското право
Европейският съд в Люксембург

Спецсъдия: Aко ни закрият, ще работим за организираната престъпност (видео)

Българският специализиран наказателен съд беше закрит с решение на Народното събрание през април 2022 г. Европейският съд беше сезиран от Софийския наказателен съд (сега Софийски градски съд) шест месеца по-късно. Съмненията са, че промените противоречат на европейското право.

Генералният адвокат на Съда на ЕС смята за правомерно и решението за преназначаване на съдиите от закрития съд в други съдилища от същия ранг. Посочва се, че това трябва да става “въз основа на обективни критерии, при които отсъства всякакво съмнение за произвол“.

В искането за тълкуване, изпратено от специализираните съдии до европейския съд, те изразяват съмнение по разпоредбите в закона. Според тях, макар че съдът е закрит, съдиите следва да продължат да разглеждат разпределените им вече дела. Дори да са преместени на работа в други съдилища.

След произнасянето на генералния адвокат предстои европейските магистрати да започнат разисквания по конкретното дело. Произнасянето по него най-често става в срок от няколко месеца.

Съдът на ЕС: Закриването на спецсъда в България не противоречи на европейското право

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции