<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208706" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Футболните н...

Откриха развито праисторическо общество, което променя разбиранията ни за човешката история

23 Ноември 2023
0 1592

Археолозите са открили доказателства за изключително сложно и развито праисторическо общество в Централна Европа, което е процъфтявало в регион, за който експертите преди това са смятали за изоставен.

Новото проучване посочва, че обществото е било един от „големите културни центрове на Южна Европа“ през 1600 г. пр.н.е. То е упражнявало „мащабно влияния по целия континент и в Средиземноморието.“

Панонският басейн се намира в центъра на съвременна Унгария. Преди хиляди години хората от бронзовата епоха се заселват там и изграждат сложно и влиятелно общество, което просъществува векове, преди да бъде мистериозно изоставено през 1600 г. пр.н.е. Древните обекти, изследвани от експерти, показват признаци на обезлюдяване в продължение на няколко десетилетия. Това води до теорията за „колапс в регионален мащаб“ и относително „внезапен край“ на този праисторически социален ред.

Въпреки това, авторите на изследването, публикуванo в PLOS One, пишат, че въз основа на дистанционно проучване и разкопки „може да се идентифицира напълно противоположна траектория – увеличен мащаб, сложност и плътност в селищните системи и интензификация на мрежите на дълги разстояния“. Вместо да изчезнат, древните хора са се адаптирали.

В много отношения това предоставя една липсваща връзка между периодите.“, казва водещият автор Бари Молой от University College Dublin.

Откриха развито праисторическо общество, което променя разбиранията ни за човешката история
В червено селища от късната бронзова ера. Източник: https://journals.plos.org/

Знаем, че обществата в Европа през късното второ хилядолетие пр.н.е. са си взаимодействали в континентален мащаб. Знаем също, че материалите и символите от тази област са влиятелни в Европа. Но не бяхме идентифицирали типа сложно общество, което е било двигател на тези комуникационни мрежи. Откритието ни променя това.”, твърди още Молой.

Използвайки комбинация от сателитни изображения от Google Maps и Sentinel-2 на Европейската космическа агенция, както и теренна работа, изследователите идентифицират над 100 нови праисторически обекта в Панонския басейн, обхващащи 8000 квадратни километра. Много от тези селища са по-малки от „мегафортите“, които са били идентифицирани по-рано.

Авторите съобщават за доказателства, че тези малки селища са се разпространили от бивши центрове, които са били изоставени

Те отразяват преминаването от „интензивни към екстензивни“ модели на заселване.

Заради ремонт на тръби разкопаха могила на 7 хиляди години (видео)

Много аспекти на културната практика не са идентифицирани от проучването. Иновативното е начинът, по който те се съчетават, за да разкрият едно сложно и добре организирано общество.“, казва Молой.

Той обяснява, че един важен елемент в това общество е бил „омаловажаване на йерархиите“.

В погребенията, които откриваме, всички са били третирани относително еднакво и е имало малко престижни неща, като например метали, поставени в тях“, каза той.

Така че като цяло можем да кажем, че те са имали сложен политически ред и че на практика не всички са били смятани за еднакви. Но на идеологическо ниво те са са се опитвали да намалят подобни разделения.“ разкрива ученият.

По думите му фактът, че е имало толкова голям брой селища в една област, силно предполага, че те са били взаимосвързани и със „споделени ресурси“.

„Това ни казва, че разглеждаме политически единици, които включват много различни селища. Това, от своя страна, показва наличието на относително големи и добре подредени образувания.“ казва още Молой.

Откриха развито праисторическо общество, което променя разбиранията ни за човешката история

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции