<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=20876" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Прокуратурата: Поничките от Враца са невинни за смъртта на 18-годишния Тодор

24 Февруари 2016
0 5005

Прокуратурата във Враца прекрати частично наказателното производство срещу братята Иван и Десислав Дамянови, по прякор Поничките, за убийство по хулигански подбуди на 18-годишния Тодор Йорданов. Момчето почина след бой с двамата заради възникнал спор на пътя в центъра на града.

 

До решението на държавното обвинение се е стигнало след анализ на доказателствата по случая, твърдят прокурорите. Мотивите са съобразени с изводите на четирите съдебно-медицински експертизи в рамките на разследването, съобщава Ureport.bg.

 

От тях е било доказано по категоричен начин, че няма директна връзка между нараняванията, причинени от братята, и смъртта на младежа.

 

Доказателствата от разследването показват, че момчето е имало сърдечен проблем и е посещавало кардиолог. Изследването на сърцето на починалия Тодор е установило, че той е имал наследствено хронично заболяване – артимогенна деснокамерна дисплазия. При тази болест смъртта може да настъпи внезапно бързо и при видимо добро здраве на пациента.

 

Според експертизите и прокуратурата момчето е починало именно от лошото си здравословно състояние, а не от "повърхностните наранявания" от побоя.

 

"С оглед на това се налага изводът, че престъплението, за което Иван и Десислав Дамянови са привлечени като обвиняеми по чл.116 (за убийство), ал.1, т.11 вр. чл.115 вр. чл.20, ал.2 от НК, не е извършено, тъй като липсва обективна съставомерност, т.е няма извършено убийство", гласи решението.

 

Първоначалното обвинение, което се наказва с до 5 години затвор, бе посрещнато с гняв от близки и съученици на Тодор и множество жители на Враца, които веднага излязоха на протест с искане за справедливо наказание за Дамянови.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров лично изпрати 7 обвинители от Върховната касационна прокуратура, за да проверят работата на окръжното обвинение във Враца. Последва светкавична промяна на обвиненето – братята бяха обвинени в предумишлено убийство по хулигански подбуди. Най-тежкото наказание за това престъпление е доживотен затвор.

 

Прокуратурата мотивира промяната на обвинителния акт с многобройните (над 20) наранявания, нанесени на Тодор при побоя.

 

По-късно Десислав и Иван Дамянови бяха пуснати под гаранция от по 2000 лева от съда. Апелативният съд в София прецени, че няма опасност двамата братя да се укрият или да извършат друго престъпление. Тогава майката на убитото момче Цецка Йорданова коментира, че 2000 лева гаранция е "смешна" мярка – "сякаш не е убито дете, а куче".

 

След първата аутопсия съдебните медици дадоха заключение, че смъртта на Тодор може да е или вследствие на инфаркт, или на попадане на храна в белия дроб на момчето при ударите. Родителите му обаче бяха категорични, че Тодор не е имал сърдечни проблеми.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции