<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208865" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 2 години ще ре...

Опасно време през уикенда, МВР с предупреждение да не се пътува (видео)

24 Ноември 2023
0 954

Опасно време през уикенда у нас, МВР с предупреждение да не се пътува. От НИМХ обявиха червен код за обилни снеговалежи в шест области на страната – Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. Очаква се да се образува снежна покривка над 30 см. За повечето области на страната е обявен оранжев код, а в област Бургас той е жълт.

В събота още преди обяд валежите ще са от сняг – първо по планините, след това около тях и в ниската част на страната. Ще вали в различна степен и интензитет на много места. В Югоизтока се очаква дъжд в значителни количества. Снеговалежите ще са интензивни и с натрупване в планините. В много райони на Западна България, в Предбалкана и в Дунавската равнина – най-вече в Североизтока, информира NOVA.

Опасно време през уикенда, МВР с предупреждение да не се пътува (видео)
Снимка: iStock

Междувременно ще духа и силен студен вятър, който ще е предпоставка за навявания, особено по планинските проходи и в Лудогорието. Поривите ще се усилват в хода на съботния ден и ще са в своята кулминация в неделя. В крайните североизточни райони отново са възможни ураганни ветрове.

Дневните температури до края на седмицата ще отбележат рязко понижение. От пролетния интервал в петък между 12 и 17-18 градуса, до зимния диапазон – между 0 и 5 градуса в неделя. Времето ще се успокои в неделя вечерта. Валежите ще спрат почти навсякъде с тенденция за мразовита сутрин в понеделник.

Опасно време през уикенда, МВР с предупреждение да не се пътува (видео)
Снимка: iStock

Премиерът Николай Денков разпореди всички областни управителни спешно да проведат координационни срещи с общинските ръководства, областните дирекции на „Пожарна безопасност и защита на населението”, областните пътни управления на АПИ, областните дирекции на „Пътна полиция” и фирмите, ангажирани със снегопочистване. Целта е да се провери и потвърди готовността за работа на всички екипи още този уикенд и идните седмици, така че населените места в страната да посрещнат без проблеми зимните условия.

Не пътувайте, ако не е наложително

Министерството на вътрешните работи разпространи съвети към гражданите във връзка с предстоящия уикенд, през който се очаква истинска зимна обстановка у нас. Оттам препоръчват да отмените пътуванията си, освен ако такива не са наистина наложителни. В случай че пътувате, заредете автомобила с достатъчно гориво и го подгответе за зимни условия. Избирайте само главни пътища, дори маршрутът да е по-дълъг.

Разполагайте с топли дрехи и заредете мобилния телефон. Шофирайте внимателно и при силен вятър не оставайте на открито. Бъдете внимателни, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета, съветват още от ведомството.

Честит първи сняг, Банско (видео)

Видео: БНТ

Опасно време през уикенда, МВР с предупреждение да не се пътува

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции