<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208911" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Намушкаха с н...

Цената за ремонта на фекалната тръба през Варненското езеро скача все повече

25 Ноември 2023
0 635

Цената за ремонта на фекалната тръба през Варненското езеро скача все повече и вече е над 26 милиона лева, пише Дневник, цитирайки новия кмет на града Благомир Коцев. Той имаше среща с транспортния министър Георги Гвоздейков вчера и информацията му идва оттам.

Колекторът бе скъсан от преминаващ кораб през лятото на 2019 г. Причината – той не беше закопан под дъното на езерото. А това е било предвидено по проекта за изграждането му на стойност 5 млн. евро. От тях около 75% са безвъзмездно европейско финансиране по програма ИСПА). За аварията тогава пръв съобщи специализираният сайт maritime.bg.

“От завършването на този проект зависи друг – този на Министерството на транспорта за удълбочаване на Варненското езеро (на стойност над 430 млн. лв., бел. ред), каза Благомир Коцев. Ситуацията е обичайно трудна и изисква особена мобилизация на ресурси и воля за решаването й. В разговора с министър Гвоздейков начертахме план за действие за трайно решаване на този стар проблем на Варна. Това е четвъртият министър, с който разговарям в рамките на 10 дни за тръбата във Варненското езеро”, каза още Коцев.

Цената за ремонта на фекалната тръба през Варненското езеро скача все повече

Поредният капан на Портних

Два дни преди балотажа на местните избори във Варна администрацията на Иван Портних (ГЕРБ) публикува обявление за възлагане на обществена поръчка за ремонт на фекалната тръба. Тя е на стойност близо 19.5 млн. лв. (без ДДС). Обявената сега от Благомир Коцев цена за ремонта на тръбата е с над 7 млн. лв. по-висока.

Бивши кметове оставиха огромни капани за новите си наследници

Приблизително същата, но прогнозна цена (около 19 млн. лева) беше посочена в единствената оферта, подадена в процедурата за пазарни консултации, обявена от администрацията на Портних през лятото на тази година.

Стойността на обявената обществена поръчка е почти два пъти по-висока от тази на проекта, по който през 2011 г. тръбата е трябвало да бъде положена на 3 метра под езерното дъно с 5 млн. евро (около 10 млн. лв.). Канализационният колектор обаче е бил положен по, а не под езерното дъно, въпреки отчетеното усвояване на парите. Именно това неизпълнение на предварително заложения проект стана причина през 2019 г. тръбата да бъде прекъсната. Това доведе до замърсяването на Варненското езеро с над 3.2 млн. куб. м. силно токсични фекални води.

По време на първата си пресконференция и в отговор на журналистически въпрос Благомир Коцев коментира, че не е изключено да се търси вариант за строителство и на пречиствателна станция в кв. “Аспарухово”, за да бъде избегнато рискованото преминаване по дъното на Варненското езеро.

Коментарът на “Господарите”

В крайна сметка всички като данъкоплатци ще плащаме, че преди години сме избрали некадърна и подкупна администрация. И не стига ли, че сме я избрали тогава, ами изглежда, че последиците от нея ще трупат дългове още години наред. После пак кажете, че няма смисъл да се гласува. Благодарение на апатията на много голяма част от обществото сега данъците на всички ни отиват не за детски градини, болници и паркове, а за поправка на грешки и измиване на следите от тежки злоупотреби. Това е престъпление. В него съучастник е всеки, неупражнил правото си на глас. Както и всеки, продал гласа си.

Цената за ремонта на фекалната тръба през Варненското езеро скача все повече

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции