<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208920" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Малките ледн...

Пуснаха нова група защитени черни лешояди в Родопите

25 Ноември 2023
0 129

Пуснаха нова група защитени черни лешояди в Родопите като част от програма на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Фондация “По-диви Родопи”. Целта е възстановяване на редкия вид в българската част на планината.

Черният лешояд е бил широко разпространен в България в миналото. Поради използването на отрови срещу хищници и незаконния отстрел той е доведен до ръба на изчезването. Последната регистрирана гнездяща двойка е била открита в близост до язовир Студен кладенец през 1993 г. След това видът се приема за напълно изчезнал като гнездящ в страната.

Първите опити за връщане на черния лешояд в България започват през 2016 г. в Стара планина. Там в момента има общо 11 двойки. Източниje Родопи са другият район от страната, в който от миналата година се полагат усилия за възстановяване на популацията. Пуснатата на свобода през тази седмица група птици следва освободените през 2022 г. осем черни лешояда. Те вече трайно са се установили в Източните Родопи и Сакар планина.

Новите лешояди

След почти шест месеца на подготовка в специално изградена за целта волиера между Маджарово и Ивайловград, 13-те черни лешояда, пристигнали от Испания тази година, са освободени. Птиците вече са готови да се срещнат с пуснатата през миналата година група. Там има и белоглави и египетски лешояди, които също обитават района. Според орнитолозите от БДЗП преходът от затворена среда към дива природа трябва да се извършва внимателно, като се предоставя храна преди отварянето на вратите на волиерата и се осигури спокойствие в района.

Връзката с птиците се поддържа след направено през октомври от експерти и доброволци маркиране и поставяне на предаватели. То позволява на екипа да следи тяхното движение и състояние в реално време. По този начин, освен да се оказва помощ на лешоядите при нужда, ще може да се научи повече и за живота им на свобода и общуването с останалите представители на вида на Балканите и с другите два вида лешояди, които се срещат в България.

Маркиране на лешоядите и поставяне на предаватели.

Репортерът ни Виктория Симеонова спечели награда “Див кестен” за зелена журналистика (РЕПОРТАЖ)

Какво предстои?

Периодът непосредствено след освобождаването на птиците е критичен за оцеляването им и адаптацията към новата среда. За да бъдат подпомогнати черните лешояди в случай на опасност, те се следят внимателно от екипа на БДЗП. В следващите дни и седмици освободените птици ще трябва да се научат да нощуват на безопасни места и да се хранят самостоятелно. Полагат се специални грижи от експерти, за да се гарантира, че адаптацията ще протече максимално гладко и безопасно.

“Освобождаването протича по план, птиците са спокойни и се придържат в района на волиерата. Очакваме да се присъединят към освободените през миналата година. А голяма ни надеждата е, че догодина, ще имаме добри новини за първите опити за загнездване”. Това коментира Добромир Добрев от БДЗП.

През следващите няколко години в Източните Родопи е планирано да бъдат пуснати още по 6-10 индивида годишно като част от програмата за възстановяване на вида.
Снимка: Богдан Боев

Началото на по-голяма стъпка за опазването на лешоядите

Двете групи черни лешояди, освободени в Източни Родопи, са транспортирани от Испания от неправителствената организация GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona). Тя от години работи за спасяването и рехабилитацията на пострадали диви птици. През следващите няколко години в Източните Родопи е планирано да бъдат пуснати още по 6-10 индивида годишно. Според експертите от БДЗП създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите. Очаква се да има обмен на птици с последната оцеляла естествена колония от около-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с новосформираните колонии на вида в Стара планина.

Пуснаха нова група защитени черни лешояди в Родопите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции