<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208985" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето каква е к...

Новият ректор на Софийския университет: ВУЗ-овете трябва да се финансират спрямо качеството (видео)

26 Ноември 2023
0 686

Новият ректор на Софийския университет: ВУЗ-овете трябва да се финансират спрямо качеството. Това обяви проф. Георги Вълчев в ефира на bTV.

„Софийският университет е най-старото висше учебно заведение в България – тази година отбелязахме 135-а годишнина. През годините, благодарение на поколенията преподаватели и изследователи, университетът е успял да натрупа достатъчно голям научен капацитет и е желан партньор в европейското пространство“, поясни проф. Вълчев.

Новият ректор на СУ подчерта, че учебното заведение е лидер в България, но поясни, че в страната има и други университети, които са много добри и предлагат висококачествено висше образование.

Новият ректор на Софийския университет: ВУЗ-овете трябва да се финансират спрямо качеството (видео)

СУ реши проф. Анастас Герджиков да продължи мандата си като ректор

„Бях час от екипа на проф. Герджиков, отговарях предимно за докторантското обучение. За тези години се свършиха много неща, но за съжаление останаха и много проблеми. Не защото те не са идентифицирани и не можеха да бъдат решени, а защото почти всички политически партии декларираха, че образованието е техен приоритет. В същото време обаче държат университетите в системно недофинансиране“, каза още проф. Вълчев.

Според нето е трудно са се правят реформи и да се структурират учебните програми така, че да са на световно ниво, без да е налице добро финансиране. Той посочи още, че заплатите на асистентите са 1820 лв. Стъпката от тях до заплатата на доцентите е много малка – около 200-300 лв.

„През последните години много правилно започнаха да се увеличават заплатите на учителите. Това е една изключително добра стъпка. Системата обаче трябва ад бъде подредена, да се въведат нормални пропорции на заплащане“, каза още той и посочи как се разпределят парите, които университетите получават от различните източници.

Новият ректор на Софийския университет: ВУЗ-овете трябва да се финансират спрямо качеството

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции