<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=209131" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново внеза...

Манифест и петиция срещу безсрочната мобилизация в Русия

28 Ноември 2023
0 153

Манифест и петиция срещу безсрочната мобилизация в Русия. Съпруги и роднини на мобилизирани руснаци настояват за връщането на близките си от фронта в Украйна. Текстът на призива, цитиран от изданието “Медуза”, е публикуван от Telegram канала „Път към дома“, който обединява близки на мобилизираните.

Съпругите и роднините на изпратените на война руснаци започнаха масово да искат връщането им година след началото на мобилизацията, пише Mediapool. Те се опитаха да организират митинги в няколко региона на страната, но властите отказаха. В Кемеровска област и Красноярска територия полицията дойде в домовете на жени, участващи в интернет групи, в които се обсъждаха подобни действия, разказва “Медуза”.

В манифеста съпругите и роднините на мобилизираните се обръщат към руснаците с „молба за помощ“ и се оплакват, че държавата е обърнала гръб на онези, които са отишли да се бият, и техните семейства.

Кремъл потушава протест на роднини на мобилизирани с подкупи

Манифест и петиция срещу безсрочната мобилизация в Русия
Снимка: iStock

Ние сме предадени и изтребвани от свои. Спомняме си как президентът обеща, че резервисти няма да бъдат призовавани, че задачите в Специалната военна операция (в Украйна) ще се изпълняват само от професионални доброволци. А после нашите близки бяха отведени в Украйна. Обещанията се оказаха празни. Мнозина никога няма да се върнат. Мобилизацията се оказа ужасна грешка. Бяхме наказани за нашето законосъобразно поведение. За паравана на стабилността нашите мъже плащат с кръв, а ние плащаме със здраве и сълзи“, се посочва в текста.

Авторите на манифеста определят ситуацията в страната като абсурдна и критикуват Владимир Путин, като същевременно изразяват надежда, че той ще „чуе стремежите им“.

Президентът обяви 2024 г. за година на семейството. Иронично, като се има предвид, че съпругите вият без мъжете си, децата растат без бащи, а много от тях вече са сираци. А сатанистът-канибал, извършил рецидив след първия си затвор, е освободен шест месеца по-късно, изкупил серийните убийства в Специалната военна операция. Нашият президент все пак има чувство за хумор!“, пишат още роднините.

Манифест и петиция срещу безсрочната мобилизация в Русия
Снимка: iStock

Авторите на призива имат предвид освобождаването през ноември 2023 г. на член на сатанистка секта от Ярославъл, убил четирима тийнейджъри през 2008 г. След началото на войната в Украйна служи шест месеца в отряда „Щорм Z“.

От „Път към дома” призовават за подписване на петиция за връщане на мобилизираните и установяване на лимит на служба. Авторите на петицията отбелязват, че “не се интересуват от разклащане на лодката и дестабилизиране на политическата ситуация” в страната.

Мобилизацията в Русия започна в края на септември 2022 г. Според изявленията на правителството е приключила в началото на ноември. Но руският президент Владимир Путин не подписа указ за нейното завършване.

Руснаците, изпратени да се бият като част от мобилизацията, всъщност не могат да се върнат от войната. Докато тя не приключи. Путин обяви, че законодателството не предвижда конкретни условия за ротация на мобилизираните. Ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов също заяви, че няма ротация за мобилизираните и те ще се върнат у дома само „след приключване на специалната военна операция“.

Манифест и петиция срещу безсрочната мобилизация в Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции