<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=209164" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вече 10 години...

Израел и “Хамас” удължават примирието с още два дни

28 Ноември 2023
0 81

Израел и “Хамас” се споразумяха да удължат временното примирие с още два дни, предава Associated Press.

То ще продължи до сряда с още две планирани размени на заложници на “Хамас” срещу палестински затворници в Израел. Въпреки примирието израелското правителство продължава да настоява, че ще поднови войната с „пълна сила“, за да унищожи “Хамас”.

Освободените от “Хамас” заложници се видяха с близките си за първи път от седмици (видео)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети региона по-късно тази седмица за трети път от началото на войната. Очаква се той да настоява за удължаване на примирието и освобождаването на още заложници.

Държавният департамент каза, че той също така ще обсъди усилията за „защита на цивилния живот по време на операциите на Израел в Газа“ и ускоряване на доставките на помощ за бедната крайбрежна ивица. Главният съюзник на Израел обеща непоколебима подкрепа за неговата офанзива в Газа. Но Блинкен също каза, че твърде много палестинци са били убити.

Израел и &#8220;Хамас&#8221; удължават примирието с още два дни
Освободени от “Хамас” заложници

Хамас и други екстремисти все още държат около 160 от 240-те заложници, заловени при тяхното нападение на 7 октомври в Южен Израел

Това може да е достатъчно за потенциално удължаване на примирието с още две седмици при съществуващата рамка, с посредничеството на Катар, Египет и САЩ. Очаква се обаче Хамас да направи много по-големи искания за освобождаването на пленени войници.

Така или иначе, Израел твърди, че се е ангажирал да поднови войната, която вече е най-смъртоносният кръг от израелско-палестинско насилие от десетилетия. Страната обвинява “Хамас” за нарастващия брой жертви. От там твърдят, че екстремистите използват цивилни като живи щитове, докато действат в гъсто населени жилищни райони.

Израел се зарече да сложи край на 16-годишното управление на “Хамас” в Газа и да смаже военния му капацитет. Това почти сигурно ще изисква разширяване на наземната офанзива от северна Газа на юг. Там вече цели жилищни райони са в развалини, а стотици хиляди разселени хора са се натъпкали в убежища на ООН.

Израел и “Хамас” удължават примирието с още два дни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции