<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=209532" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Още ден прими...

Сергей Лавров обвини Запада, че води “хибридна война” срещу Русия

30 Ноември 2023
0 153

Сергей Лавров обвини Запада, че води “хибридна война” срещу Русия. Според него ЕС се е превърнал в “агресивен политически проект”. Руският външен министър Сергей Лавров участва в среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той обвини ЕС, че приветства неонацистите, пише Дневник.

Обръщайки се към “брюкселската бюрокрация”, Лавров заяви, че Европа има проблем с фактите и с обективността и че заключенията, които предстоят да бъдат приети от ОССЕ в Скопие, са предварително подготвени, давайки да се разбере, че те не са резултат от политически диалог.

Той обвини ОССЕ, че мълчи, когато свободата на медиите в западните държави е застрашена и срещу тях се извършват репресии. Вместо това постоянно отхвърля исканията на Москва за обсъждане на неонацистките движения в Европа и Украйна в организацията.

Руският външен министър каза още, че Западът унищожава всякакви шансове за съживяване на организацията. Според него тя е на ръба на разпадането.

Сергей Лавров обвини Запада, че води &#8220;хибридна война&#8221; срещу Русия
Снимка: стопкадър/видео

Засега няма особени поводи за оптимизъм. ОССЕ по същество се превръща в придатък на НАТО и Европейския съюз. Организацията, нека си признаем, е на ръба на пропастта. Възниква един прост въпрос: има ли смисъл да се полагат усилия за нейното съживяване?“, каза той.

Руският външен министър нападна Украйна, че иска да заличи всичко руско в страната, че не признава съществуването на руско малцинство, забранява руския език и че води “отвратителна кампания” срещу руската църква.

Самолетът на Лавров заобиколи България, говорителката му обвини страната ни в “злобна глупост”

Реакции

Първият оратор след него – датският външен министър Ларс Локе Расмусен, оцени посланията на Лавров като манипулативни и каза, че за обвиненията, че липсва диалог, е показателен фактът, че шефът на руската делегация е напуснал залата. Расмусен заяви, че именно Русия застрашава принципите на организацията. Германският външен министър Аналена Бербок призова членките на ОССЕ да се противопоставят на блокадата от страна на Русия.

Коварната игра на руското правителство имаше за цел да унищожи организации, които разчитат на мирно съвместно съществуване и сътрудничество, с неговата брутална война срещу Украйна“, каза Бербок. И добави: “И ние няма да позволим това да се случи“.

57-членната ОССЕ е наследник на организация от епохата на студената война, в която съветските и западните сили общуваха. Сега е до голяма степен парализирана от продължаващото използване на Русия на ефективното вето, което всяка страна има.

Москва блокира поемането на ротационното председателство за една година от Естония и продължава да държи във въздуха подновяването на мандатите на висшите представители на ОССЕ, които изтичат в началото на декември.

Годишната среща на организацията, която се провежда в четвъртък и в петък в Скопие, трябва да излъчи секретариат и следващ председател, който да поеме от Северна Македония, за да може практически да функционира.

Видео: NOVA

Сергей Лавров обвини Запада, че води “хибридна война” срещу Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции