<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=209577" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Денков за под...

Бюджетът на НЗОК за 2024 мина на първо четене

01 Декември 2023
0 97

На днешното заседание на Народното събрание депутатите одобриха на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. Той беше отхвърлен от Комисията по бюджет и финанси.

По проекта са предвидени близо 8,2 млрд. лв. приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на почти 8 млрд. лева, от които близо 4,9 мрд. лв. са от здравноосигурителни вноски и близо 3,1 млрд лв. са трансфери за здравно осигуряване.

Общо разходите за 2024 г. са в размер на малко над 8,163 млрд. лева, което е с над 1,1 млрд. лева повече от бюджета на НЗОК за 2023 г.

Проектобюджетът на Здравната каса за 2024 г. е съставен в съответствие с бюджетната рамка при запазване на здравноосигурителната вноска в размер на осем на сто.

От опозицията се противопоставиха срещу предложенията на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Основните посочени проблеми срещу закона бяха липсата на реформи в сектор здравеопазване и липсата на медицински персонал, както и ниското заплащане, въпреки че отделените средства за сектора растат. Остава затруднен и достъпът на пациентите до здравни услуги, докато злоупотребите с клинични патеки нарастват.

Бюджетът на НЗОК за 2024 мина на първо четене

Денков за подуправителя на НЗОК: Този човек има проблеми, нужна е проверка на прокуратурата (видео)

Според Маргарита Махаева от “Възраждане” в бюджета още липсва финансиране на зъботехнически протези, диетични храни и лечение на костни болести.

Георги Гьоков от БСП коментира и същественото увеличение от 15% на средствата за болнична помощ. Това се равнява на 463 милиона лева повече спрямо 2023 г. Kрайната сума се равнява на 3 572 000 000 лв.

Без съмнение това е реверанс към болниците, особено частните. Това ще доведе до допълнителна свръх хоспитализация и фиктивни пациенти, за да се усвояват средства за болнично лечение.”, казва Гьоков.

Бюджетът на НЗОК за 2024 мина на първо четене

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции