<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=209740" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съдят критик...

Украйна навлезе в “нова фаза” на войната с Русия, обяви Зеленски (видео)

02 Декември 2023
0 399

Украйна навлезе в “нова фаза” на войната с Русия, обяви Зеленски. Очаква се зимата да усложни боевете след лятното контранастъпление, което не успя да доведе до желаните резултати поради трайния недостиг на оръжия и сухопътни сили. Това каза държавният глава на нападната от Русия държава – кандидат за членство в Европейския съюз – в интервю за AP. Разговорът е проведен в Харков на първи декември 2023 г., пише Дневник.

Попитан за контранастъплението, той казва:

Вижте, няма да отстъпим, доволен съм. Ние воюваме с втората (най-добра) армия в света, доволен съм”, преди да заяви, че няма как да е удовлетворен, защото “губим хора. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да бъда доволен, но също така не мога да се оплаквам много“.

Говорейки за контранастъплението от миналото лято, Зеленски отбелязва, че не са били постигнати желаните резултати: “Искахме по-бързи резултати. От тази гледна точка, за съжаление, не постигнахме желаните резултати. И това е факт“, допълва той.

Украйна навлезе в &#8220;нова фаза&#8221; на войната с Русия, обяви Зеленски (видео)

Зеленски се опасява, че войната между Израел и Хамас заплашва да засенчи конфликта в Украйна.

Конкуриращите се политически програми и ограничените ресурси излагат на риск потока от западна военна помощ за Киев:

Вече можем да видим последствията от пренасочването на международната общност поради трагедията в Близкия изток“, казва той. “Само слепите не разпознават това“, добавяйки: “Не трябва да позволяваме на хората да забравят за войната тук“.

Опасенията, свързани с разсейването на вниманието между събития, конкуриращи се за внимание, се засилват от шумотевицата, която неизбежно възниква в годината на изборите в САЩ. Изборите за президент в САЩ ще се проведат на 5 ноември 2024 г., но темата вече е водеща в политическия и в дневния медиен ред.

Резултатите и изводите от скорошно проучване на AP в САЩ показват, че почти половината американци смятат, че се харчат твърде много за Украйна. В допълнение към това все повече републиканци не подкрепят изпращането на повече помощ. Не е ясно дали и кога молба от Белия дом за допълнителна помощ ще бъде одобрена от Конгреса. Запитан за коментар, Зеленски отговоря, че “изборът на американците е избор на американците“. Но веднага след това украинският президент казва, че “като помагат на Украйна, американците помагат и на себе си“.

В случая с Украйна, ако устойчивостта се провали днес поради липса на помощ и недостиг на оръжия и финансиране, това ще означава, че Русия най-вероятно ще нахлуе в страни от НАТО“, каза той. “И тогава американските деца ще се бият“, допълни той.

Зеленски търси гаранции, че военната машина на Украйна работи както трябва, поради което наскоро направи промяна на висши правителствени служители. Това е свързано и с друга от целите му – за борба с подкупите в постсъветска институция, пълна с корупция, като прелюдия към присъединяването към Европейски съюз.

Руската армия отново е с увеличена численост

Украйна навлезе в “нова фаза” на войната с Русия, обяви Зеленски (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции