<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=209816" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Грейна колед...

Европрокуратурата проверява Бойчиновци за злоупотребите за 2,6 млн. евро (видео)

03 Декември 2023
0 257

Европрокуратурата проверява Бойчиновци за злоупотребите за 2,6 млн. евро. Пътища за над 5 милиона лева по европейски проект по Програма за развитие на селските райони не са довършени три години, след като е спечелен проекта. Това научаваме от репортаж на bTV. Разследване на Тина Ивайлова показа, че извършеният ремонт е направен некачествено, а според експерти става въпрос за кражба на милиони европари в един от най-бедните райони в страната ни – община Бойчиновци. По случая заедно с Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики е сезирана Европейската и Главна прокуратура.

Разследването

Пътища в община Бойчиновци – в града и селата Портитовци, Мърчево и Охрид, е трябвало да бъдат ремонтирани по европейски проект за над 5 милиона лева. Направено е авансово плащане с ДДС за над 3 милиона лева от ДФ „Земеделие“. Още преди година кметът Светлин Сретениев обеща, че ако се наложи, ще довършат проекта с общински средства.

Стана ясно, че за същия период, в който е удължен проектът заради лоши метеорологични условия, са направени улици пред домовете на общински съветници и хора от общинската администрация.

Година по-късно единственият успех, който постигна община Бойчиновци, е четвъртият мандат на кмета Светлин Сретениев. Година след разследването и Европейската прокуратура влезе в общината. От ДФ „Земеделие“ поискаха да им бъдат върнати над 3 милиона лева. Това са парите, дадени за изпълнение на проекта за ремонт на пътищата в общината.

В община Бойчиновци празните къщи се пълнят с хора само по избори

Европрокуратурата проверява Бойчиновци за злоупотребите за 2,6 млн. евро (видео)
Снимка: стопкадър/видео bTV

От страна на ДФ „Земеделие“ е открито производство по издаване на акт за публично държавно вземане в размер на приблизително 3 200 000 лева. Към настоящия момент вече е издаден финалният акт, с който разплащателна агенция иска възстановяване на разплатената сума, а община Бойчиновци е подала жалба срещу него и към момента тече съдебен спор“, обяснява Ива Иванова, зам.-директор на ДФ „Земеделие“, ресор „Програма за развитие на селските райони“.

Община Бойчиновци осъмна с напрежение и полицейска акция

Дни, след като кметът на община Бойчиновци положи клетвата си за четвърти мандат, представители на Европейската прокуратура, Софийска градска прокуратура и Главна дирекция „Национална полиция” влязоха в сградата на местната власт.

Започна разследване за злоупотреба с европейски средства.

Европрокуратурата проверява Бойчиновци за злоупотребите за 2,6 млн. евро (видео)
Снимка: стопкадър/видео bTV

Извършихме претърсвания на няколко места в България, включително в офиси, принадлежащи на община Бойчиновци. Офисът ни в София води разследване на потенциална злоупотреба със средства на ЕС. То включва проект за ремонтни дейности на общинска пътна мрежа. По време на претърсванията бяха иззети множество документи и бяха разпитани свидетели”, пише в позицията на Европейската прокуратура.

При претърсванията в кабинетите на общината са иззети документи, свързани с европроекта. Също и такива, заради които в ОД на МВР-Монтана е образувано досъдебно производство за документно престъпление. Открити са 17 молби за напускане на служители на общината. Молбите са подписани, но са без дата и входящ номер. По-голяма част от тях са на общински служители, които работят в Социалния патронаж.

Европрокуратурата проверява Бойчиновци за злоупотребите за 2,6 млн. евро (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции