<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=209928" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ПП и ГЕРБ за в...

САЩ: Парите за Украйна са на свършване

04 Декември 2023
0 349

САЩ: Парите за Украйна са на свършване. Това предупреди в писмо бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг, предаде Reuters. Писмото е адресирано до председателя на републиканците в Камарата на представителите Майк Джонсън и други лидери на Конгреса.

През октомври администрацията на президента Джо Байдън поиска от Конгреса близо 106 милиарда долара за финансиране на Украйна, Израел и граничната сигурност на САЩ. Конгресът, в чиято Камара на представителите доминират републиканците, обаче все още не е одобрил отпускането на парите.

България се оказа пред САЩ по предоставена подкрепа за Украйна като дял от БВП

САЩ: Парите за Украйна са на свършване

В писмото на Йънг, разпространено от Белия дом, се казва, че спирането на финансирането и потокът от оръжия към Украйна ще увеличи вероятността от руски победи във войната.

Президентът Радев наложи вето върху изпращането на бронирана техника към Украйна

“Искам да бъда ясна: без действия на Конгреса до края на годината ще изчерпим ресурсите си, за да набавим повече оръжия и оборудване за Украйна и да предоставим оборудване от военните запаси на САЩ”, написа тя.

“Няма наличен вълшебен съд с финансиране, за да посрещнем този момент. Свършихме парите – и почти ни изтече времето“, пише още в писмото.

През лятото Европейската комисия също обяви, че ще изчерпа финансовите възможности за подпомагане на Украйна. Оттам поискаха актуализация на дългосрочния бюджет на ЕС с 50 млрд. евро до 2027 г. Предстои европейските лидери да се заемат с проблема в средата на месеца на срещата си на върха в Брюксел.

САЩ: Парите за Украйна са на свършване

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции