<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=210017" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГЕРБ и ДПС бо...

До 20 декември земеделците ще получат допълнителни средства по украинската помощ

05 Декември 2023
0 161

До 20 декември земеделците ще получат допълнителни средства по украинската помощ. Таванът за това подпомагане е актуализиран, съобщават от Министерството на земеделието.

Фермери и земеделци отново протестират – искат оставката на ресорния министър (видео)

Днес държавен фонд “Земеделие” утвърди изменението на указанията за предоставяне на държавна помощ  за икономическите загуби заради войната в Украйна. Съгласно промените, разрешени от Европейската комисия, таванът на подпомагане  се вдигна от 250 000 евро на 280 000 евро и фермерите, които вече бяха достигнали горната граница, ще получат доплащане. Бюджетът за целта е наличен и това позволява бързото изплащане на средствата.

До 20 декември земеделците ще получат допълнителни средства по украинската помощ
снимка: Unsplash

Исканията

Припомняме, че българските зърнопроизводители от 18 септември започнаха общонационален протест за спасяване на българското земеделие. Пет бяха исканията на Инициативния комитет. Те настояваха за продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна. Както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Искаха още изплащане към земеделските производители на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта до 30 септември. Настояваха също за изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи. Тогава правителството подписа меморандум с пет точки, удовлетворяващи желанията на земеделците. Уви, явно сега те отново не са доволни.

До 20 декември земеделците ще получат допълнителни средства по украинската помощ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции