<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=210163" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Терзиев съоб...

Великобритания обяви нови санкции срещу помощниците на Путин

06 Декември 2023
0 83

Великобритания обяви нови санкции срещу помощниците на Путин. В сряда бившият премиер на Обединеното кралство Дейвид Камерън се отправи на първото си посещение във Вашингтон на новия пост. В същия ден Великобритания обяви 46 нови мерки срещу лица и групи от други страни, за които има информация, че участват в руските вериги за военни доставки, пише Дневник.

Новите ограничения имат за цел да попречат на способността на Путин да оборудва армията си чрез вериги за доставки на трети страни. Мерките забраняват на фирмите от Обединеното кралство да работят с фирми и физически лица в страни като Беларус, Китай, Сърбия, Турция, ОАЕ и Узбекистан. Обект на санкциите са “лица и групи, които доставят и финансират военната машина на (руския президент Владимир) Путин“, казва се в изявление на министерство, ръководено от Камерън.

Великобритания обяви нови санкции срещу помощниците на Путин
Снимка: iStock

Сред включените в санкционния списък са “трима актьори, подкрепящи мрежата на групата “Вагнер”. Също и четирима оператори на плавателни съдове на т.нар. “флот в сянка”. Те са използвани от Русия за смекчаване на удара от свързаните с петрола санкции, наложени от Обединеното кралство заедно с партньорите от Г7. Въоръжени групировки, свързани с руската армия, като наемниците на “Вагнер”, са активни в Украйна и са обвинени в множество нарушения на международното хуманитарно право.

Китайското посолство в Лондон заяви, че осъжда този ход и ще противодейства на всичко, което подкопава неговите интереси.

Призоваваме правителството на Обединеното кралство незабавно да поправи грешката си и да отмени санкциите срещу китайските компании“, обявиха от посолството.

Великобритания обяви нови санкции срещу помощниците на Путин
Снимка: iStock

Междувременно британската Национална агенция за борба с престъпността съобщи, че е издала предупреждение. То е към банки, финансови институции и членове на регулирания сектор на Обединеното кралство. Става дума за това, че Русия иска да получи санкционирани стоки чрез държави посредници. Според агенцията санкциите са оказали значително въздействие върху способността на Русия да закупува продукти, включително военни, на международните пазари.

От нападението на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Великобритания е санкционирала повече от 1600 лица и около 250 организации.

Във Вашингтон Камерън ще подчертае “непоколебимата подкрепа” на Обединеното кралство за Украйна. Същевременно ще изтъкне важността на отношенията между Обединеното кралство и САЩ.

Путин е финалист за личност на годината на сп. “Time”

Великобритания обяви нови санкции срещу помощниците на Путин

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции