<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=210453" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мистериозна ...

Провал на опита за примирие в Газа: САЩ наложи вето в Съвета за сигурност на ООН (видео)

09 Декември 2023
0 225

Провал на опита за примирие в Газа: САЩ наложи вето в Съвета за сигурност на ООН на искането за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня във войната между Израел и палестинската въоръжена групировка “Хамас” в Газа. Великобритания се въздържа при гласуването, което изолира дипломатически Вашингтон, защитавайки своя съюзник Израел, пише Дневник.

Съединените щати и Израел се противопоставят на прекратяването на огъня, твърдейки, че то би било от полза само за “Хамас”. Вместо това Вашингтон подкрепя паузите в битките, за да бъдат защитени цивилните. И да се позволи освобождаването на заложниците, взети от “Хамас” при смъртоносната атака срещу Израел на 7 октомври.

Драматичен ход на ръководителя на ООН – задейства член 99 от Хартата заради Газа

Тринадесет членове на Съвета за сигурност гласуваха в подкрепа на кратка проекторезолюция, представена от Обединените арабски емирства. Гласуването последва предприетият от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш рядко използван ход в сряда. Става дума за прилагане на член 99 от Хартата на Организацията на обединените нации за справяне с хуманитарната криза в разгара на конфликта между Израел и палестинската ислямистка група “Хамас”. Така той предупреди официално 15-членния съвет за глобална заплаха от започналата преди два месеца война.

Провал на опита за примирие в Газа: САЩ наложи вето в Съвета за сигурност на ООН (видео)
Снимка: стопкадър/видео

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обаче призна в четвъртък, че има “пропаст” между намерението на Израел да защити цивилни и това, което реално се случва на място. Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че повече от 17 480 души са били убити.

Видео: NOVA

Провал на опита за примирие в Газа: САЩ наложи вето в Съвета за сигурност на ООН (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции