<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=210578" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Човек на Пути...

“Кървав асфалт”: В Украйна протестират срещу ремонтирането на улици

11 Декември 2023
0 188

В Украйна протестират срещу ремонта на улици и шосета, съобщава германското издание Tagesschau.de. Критични гласове говорят за “кървав асфалт” и протестират срещу ненужни разходи на общините, докато украинските войници умират на фронта.

Протести има в редица украински градове. А в по-големите те са дори редовни. На тях се издига един и същи лозунг: “Пари за украинската армия”. Недоволствата са породени от това, че някои общини харчат много пари за ремонти на улици и пътища, вместо тези средства да отиват за военните, които най-много се нуждаят от тях, пояснява изданието.

&#8220;Кървав асфалт&#8221;: В Украйна протестират срещу ремонтирането на улици
Източник: www.tagesschau.de

Съпругата на Зеленски: Народът на Украйна е в заплаха, ако Западът спре финансирането

Германската медия дава пример с Черкаси – град с 270 000 жители, чиято управа е похарчила милиони евро за ремонт и строителство на улици. Активистът Иван Подолиан говори за „кървав асфалт“. Подолиан е ръководител на неправителствена организация, която се ангажира с градското развитие в Черкаси. Той не разбира защо точно сега трябва да се инвестират толкова средства в пътна инфраструктура.

„Проклети да са тези улици! Хора умират всеки ден. Ние можем да им помогнем, а на Украйна – да победи. Вместо това строим улици.“, коментира той.

Всички украински пари, които не се изразходват за нуждите на отбраната, струват човешки животи.“, добавя Подолиан.

След инвазията на Русия в Украйна всички се мобилизираха, също и властите. Но сега те явно се връщат към предишния си ритъм, а хората, които умират в тази война, постепенно изчезнаха от фокуса на всеобщото внимание.“, твърди активистът.

Кметът на Черкаси Анатолий Бондаренко не е съгласен с това

Пред германската медия той казва, че градът се грижи за лечението на ранени войници.

Никой не ни помага. Ако се нуждаем от ново медицинско оборудване, го купуваме и го даваме на болниците“, уверява той. В тази връзка кметът казва, че в тази война лекарите са принудени да лекуват рани, каквито не са виждали никога преди това. Затова се нуждаят от нова апаратура и нови медикаменти.”, казва Бондаренко.

Освен това градоначалникът се позовава на анкети сред гражданите, които показват, че местните хора искат улиците да са в добро състояние. Подолиан обаче не смята тези допитвания за надеждни. Той посочва, че хората са били питани просто дали искат да има добри улични настилки. Заради това той смята да проведе собствено проучване, а въпросът да гласи: “Кое според вас е по-правилно: парите да отиват за строеж на улици или за подкрепа на въоръжените сили?”.

Когато въпросът бъде зададен по този начин, хората ще разберат каква е цената на новите улици.“, казва той.

&#8220;Кървав асфалт&#8221;: В Украйна протестират срещу ремонтирането на улици
Протест в Харков срещу мерките за общински ремонт. Източник: www.tagesschau.de

Разпределение на средства

Не отговаря на истината това, че по време на войната градовете и общините са разхищавали пари напълно произволно.”, казва Виталий Пилипив пред медията. Преподавателят в Националния икономически университет в Киев е експерт по общински финанси и посочва, че е възможно да има отделни разходи на общини, които не са били оправдани. Но като цяло общините поемат много от разходите, които възникват в резултат от войната.

Те правят разходи не само във военния сектор, но и за реконструкция и възстановяване на енергийните системи и инфраструктурата. Или за изграждането на убежища за гражданите.“, посочва той.

Украинската държава започва да пренасочва средства от местните бюджети към централната власт в Киев, информира Tagesschau. От там припомнят, че в началото на ноември Върховната рада прие закон в този смисъл. Всички приходи от подоходния данък (ДОД) на военнослужещите ще постъпват вече в държавния бюджет, а средствата ще бъдат харчени за дронове, оръжия, муниции и други военни цели.

Преди приемането на новия закон общините са имали голяма полза от облагането на военните с ДОД. По информация на Пилипив са събирани по 2,6 милиарда евро годишно от този данък. Но не всички градове и общини са се възползвали от постъпленията в еднаква степен, защото не навсякъде са разположени войски.

Затова приходите на отделни общини нарасват десетократно след руската инвазия. Именно този дисбаланс накара политиците да променят правилата, посочва още финансовият експерт.

“Кървав асфалт”: В Украйна протестират срещу ремонтирането на улици

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции