<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=210607" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Български пл...

“Правя го за всички хора, чакащи трансплантации”: Българинът с присадени сърце и бъбрек за покоряването на най-високия връх в Африка (видео)

11 Декември 2023
0 70

Българинът с две трансплантации на сърце и бъбрек споделя за покоряването на най-високия връх в Африка в репортаж на NOVA. Той изкачи връх Ухуру (5895 метра) в планината Килиманджаро в Танзания.

Хасковлията Георги Пеев е изкачил върха заедно с още трима сънародници. Той посвети постижението си на популяризирането на донорството и на целта да има повече трансплантации в България.

&#8220;Правя го за всички хора, чакащи трансплантации&#8221;: Българинът с присадени сърце и бъбрек за покоряването на най-високия връх в Африка (видео)
Снимка: Георги Пеев / Facebook.

Първи в света: Българин с два транспланирани ограна покори най-високия връх в Африка

Той разказа и за самата експедиция:

Изтеглихме късата клечка. Сега е дъждовният сезон в Танзания. На върха имаше и снежна буря. За 6 дни изходихме над 70 км. с обща денивелация близо 15 000 метра.”, спомня си Георги.

Физически, сърцето и бъбрека са наред. Нямам проблем. Но това не означава, че всички хора с трансплантации могат да го направят. Много пъти съм казвал “Hе правете като мен. Човек първо трябва да се консултира с лекар и след това да прецени за себе си дали може.” Подготовката за Килиманджаро е първо в главата и след това в килата, както се изразяват и местните.“, разказва Георги.

Трудно се диша, особено над 5500 метра, което се води критична височина. Кислодорът е много малко.“, говори още той.

“В личен план чувствам удовлетворение, но в същото време ме прави леко нещастен, защото това, което правя, го правя за много хора. Тези, които чакат трансплантации и те трябва да бъдат по-активни, за да продължат живота си.” призовава Георги.

Адмирации за това, което Георги прави! Борбата трансплантациите в България да зачестят и да има повече хора като него, които да се наслаждават на живота след такава процедура заслужава подкрепа и от държавата. Дано най-после я получи!

“Правя го за всички хора, чакащи трансплантации”: Българинът с присадени сърце и бъбрек за покоряването на най-високия връх в Африка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции