<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=210725" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Болка и гняв ...

Дори в Музея на социалистическо изкуство няма място за МОЧА (аудио)

12 Декември 2023
0 446

Дори в Музея на социалистическо изкуство няма място за МОЧА, обяви директорът на музея Николай Ущавалийски пред радио “Фокус“.

“В началото на лятото имахме среща с областния управител на София Вяра Тодева. Тя дойде в музея и заедно се уверихме, че в музея трудно ще се намери място за този паметник – поради размерите му. На срещата присъства и директорът на Националната галерия. Стигнахме до мнението, че преди да се предприемат стъпки за преместването на паметника, трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект”, каза Ущавалийски.

Демонтирането на паметник и ситуирането му в друга среда означава да се направи един нов паметник – до този момент нямаме никакви конкретни податки как ще изглежда този паметник в новата му ситуация, отбеляза още той.

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава мащабна скулптура, твърди Ущавалийски.

“Не е ясно дали само от високия постамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата – оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е около 1 декар, което за мен също не е достатъчно, но е единствената възможност паметникът да бъде част от музея”, заяви директорът на Музея на изкуството от периода на социализма.

Дори в Музея на социалистическо изкуство няма място за МОЧА (аудио)

Привърженици на СССР и Русия браниха МОЧА в София (РЕПОРТАЖ)

Коментарът на “Господарите”

През годините се наслушахме на обещания, че въпросният срамен паметник ще бъде премахнат. Наслушахме се и на оправдания защо това не може да се случи точно сега. Хора заснеха в какво състояние е той – опасен не само за менталното развитие на обществото, но и физически. Политици се упражняваха да го защитават с цената на всичко. Хора, заблудени от социалистическата пропаганда, и до днес вярват, че МОЧА е паметник на освободителите от османска власт. Нищо, че на неговата плоча има благодарност за “съветската армия”. А тя съвсем случайно е окупирала България и е избила хиляди интелектуалци и лидери на обществено мнение.

МОЧА – пропагандният тотем на тоталитарната власт обсъждаме в “По-сериозно” с Дани Йорданов (видео)

МОЧА не е нищо повече от едно публично унижение и чуждопоклонничество. Стърчащи съветски пушки от него ни “пазят” от европейското развитие на страната. А соцносталгици му се покланят и са готови да го бранят с всички средства. Въпросът е докога?!

Дори в Музея на социалистическо изкуство няма място за МОЧА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции