<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=210938" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето колко точ...

Вили Лилков: Димитровград поиска МОЧА още преди 8 години

13 Декември 2023
0 1110

Вили Лилков: Димитровград поиска МОЧА още преди 8 години. Това припомни общинският съветник от Синя София във Facebook профила си.

Ето колко точно ще струва преместването на МОЧА (видео)

Вили Лилков реши да припомни на всички, че за по-малко разходи на столицата и за решаване на проблема със съхраняване на частите на ПСА има Решение № 1709/30 април 2015 г. на Общинския съвет на Димитровград. Бившият кандидат за кмет на София допълни, че ОС “1. дава съгласие да придобие от Столична община Паметник на съветската армия при евентуалното му демонтиране. Като го превърне в част от създадената през 2008 г. в Димитровград Алея на монументалното изкуство. И 2. възлага на кмета на Община Димитровград извършването на всички процедури. Свързани с правилното и законосъобразно изпълнение на взетото решение”.

През 2015 година са участвали в гласуването 29 общински съветници, “за” са били 21; “против” – 0; “въздържали се” – 8.” Като по този начин те са затвърдили желанието си като Община, че желаят да придобият МОЧА.

Вили Лилков допълни още, че във връзка с това решение са изпратени писма от председателя на общинския съвет на Димитровград до Столична община. До министъра на културата, до председателя на Народно събрание и до министър-председателя. “Нямам информация решението да е отменено, което дава възможност на столицата да реши бързо проблема с мястото на демонтирания паметник. Да спести финансовите разходи по неговото съхранение. А паметникът да отиде в истински музей на тоталитаризма”, пише Вили Лилков. 

Вили Лилков: Димитровград поиска МОЧА още преди 8 години
снимка: БТА

МОЧА – пропагандният тотем на тоталитарната власт обсъждаме в “По-сериозно” с Дани Йорданов (видео)

Коментарът на “Господарите”

Припомняме ви, че миналата седмица областната управа на София съобщи, че състоянието на Паметника на Съветската армия е опасно за гражданите. И е необходима спешна реставрация. Затова скулптурите трябва да бъдат демонтирани и преместени. Очакванията са, че фигурите никога няма да бъдат върнати и това е началото на края на МОЧА. Областният управител на София Вяра Тодева пък заяви, че ако монумента не може да се побере в Музея на изкуството от периода на социализма, то ще се съхранява на друго място под специална охрана, докато не бъде изместен. Ако намеренията на Община Димитровград се потвърдят, то това би бил най-добрия вариант за развитието на казуса МОЧА.

Вили Лилков: Димитровград поиска МОЧА още преди 8 години

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции