<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=210991" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Екстрадират ...

Tesla изтегля над 2 млн. автомобила заради автопилота

13 Декември 2023
0 220

Tesla изтегля над 2 млн. автомобила заради автопилота. Системата трябва да гарантира, че водачите обръщат внимание на пътя, когато използват автопилот. Това съобщи Associated Press, позовавайки се на документи, публикувани от американският регулатор за автомобилна безопасност.

Изтеглянето на автомобилите последва двегодишно разследване на Националната администрация за транспортна безопасност на САЩ на поредица от катастрофи, станали по време на използване на частично автоматизираната система за шофиране на компанията. Някои от инцидентите са довели до смъртни случаи, пише БТА.

Tesla на автопилот предизвика катастрофа с 8 коли (видео)

Tesla изтегля над 2 млн. автомобила заради автопилота
Снимка: iStock

Какво е установило разследването

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата е установила, че методът на автопилота за гарантиране, че водачите обръщат внимание на пътната настилка, може да е неадекватен и “да доведе до предвидима злоупотреба със системата”.

Изтеглянето обхваща почти всички реализирани на пазара в САЩ автомобили, откакто системата за автопилот е активна през 2015 г.

Мнозина от години настояват за по-строго регулиране на системата за наблюдение на водача, която открива основно дали ръцете му са на волана.

Американският пътен регулатор проверява автопилота на Tesla

Автопилотът може да управлява, ускорява и спира автоматично в своята лента. Но е система за подпомагане на водача и не може да шофира сам. Независими тестове са установили, че системата за наблюдение е лесна за заблуда. До такава степен, че шофьорите “зад волана” са били пияни или дори седят на задната седалка, докато автомобилът се движи.

Tesla изтегля над 2 млн. автомобила заради автопилота

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции