<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=21130" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жива верига в...

Български студенти с отличие на престижно международно състезание по право

15 Март 2016
0 4848

Четирима български студенти се класираха на пето място от 66 отбора от различни държави на престижно международно състезание по право в Германия. Журито им присъди и приза "Най-добър отбор на Източна Европа".

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: 15-ГОДИШЕН БЪЛГАРИН Е НОВАТА ЗВЕЗДА НА БАРСЕЛОНА

 

Състезанието е световно първенство по Международен инвестиционен арбитраж и най-престижното събитие със състезателен характер по инвестиционно право в света. То се проведе в първата половина на месец март в Гьоте институт във Франкфурт на Майн, казва пред Господарите сестрата на един от състезателите – Йоана Пецоранска.

 

Нашият отбор е от трима студенти по право в УНСС, които са пети курс – Александър Пецорански, Траян Косев и Мариян Канев. Четвъртият член на отбора е второкурсникът Стоян Пенев. Треньор им е Антон Петров, който е юрист и намира време, за да подготвя студенти по право от български висши учебни заведения за участие на международни състезания по право. Тъй като дисциплината инвестиционно право не се изучава в българските университети, отборът разчита главно на самоподготовка.

 

Българският отбор участва за трети път в това състезание, но за първи път постига такива резултати. За първи път България взема участие през 2014 година, като тогава заема 18-то място. През 2015 г. отборът ни се справи дори по-добре, извоювайки 17-то място, като само една позиция е деляла нашите от преминаваме на груповата фазa. Интересно е, че тази година в състава на отбора дебютират трима от състезателите, само Александър Пецорански е участвал и миналата година.

 

В сегашното събитие взеха участие едни от най-престижните университети в света, обикновено класирани на челни места в международните състезания по право. Големият интерес към въпросното световно първенство се потвърждава от факта, че цели 21 индийски отбора, където обучението се води на английски език, бяха записани, поради което се наложило да бъдат проведени национални кръгове, за да се излъчат 6-те най-добри от тях.

 

За разлика от предходни години, българският отбор успява да премине груповата фаза на състезанието, класирайки се на 8-мо място по точки. В осминафиналната фаза отборът ни се изправя срещу индийския отбор от правния факултет "West Bengal" – и отново победа за нашите. 

 

След като на официална церемония обявяват, че отборът ни е класиран на четвъртфинали, цялото внимание се обръща към нашите студенти, за които никой не е очаквал, че може да победят едни от най-престижните правни факултети в света. За добро или за лошо, на четвъртфиналните кръгове отборът ни се изправя срещу фаворитa и класирал се на първо място по точки отбор на германския частен правен факултет "Bucerius". 

 

След нашите в класирането са всички отбори от страни като Великобритания, САЩ, Канада, Франция, Испания, Русия и други.

.

На церемонията по награждаването отборът ни получава не само приз за "Най-добър отбор на Източна Европа", но и специална покана за частен урок по извършване на разпит на свидетел в арбитражна процедура. Той се е състоял на 13-ти март във франкфуртския офис на международната адвокатска кантора "McDermott Will & Emery", а обучаващият състав включвал съдружници от различни фирми, практикуващи в сферата на международния арбитраж като "McDermott Will & Emery", "Lalive", "Noerr", "Lindahl", "AlixPartners", "Alvarez & Marsal".

 

Отборът ни е бил включен в два професионални семинара, посветени на актуалните проблеми на международния арбитраж – първият бил организиран от "International Chamber of Commerce" и се провел в местния офис на една от най-големите международни кантори – "Allen & Overy", а вторият бил проведен от "Stockholm Chamber of Commerce" и в университета "Гьоте".

 

Честито на нашите студенти! Благодарим им, че прославят името на България по света!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции