<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=211433" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутатите п...

Ето защо руските тролове са толкова успешни у нас

18 Декември 2023
0 1974

Ето защо руските тролове са толкова успешни у нас. За съжаление, въпреки голямата им активност в България все още са малко хората, които могат да разберат кога спорят в мрежите с руски тролове, пише Дневник.

Ето в коя социална мрежа нараства дезинформацията на руските тролове

На какво се дължи техният успех, голямата им ефективност в манипулациите на общественото мнение и как може да им се противопоставим. Това са важни въпроси, на които сме длъжни да търсим отговор в България, за да може да “отразим” техните атаки ефективно. Пригожин вече не е жив. Но добре смазаната машина на неговата фабрика продължава да работи успешно. За това трябва да бъдат отбелязани няколко важни аспекта.

1. Структурата на руските тролове е слабо гъвкава

Структурата на “Фабриката за тролове” е известна от години. За нея са правени разследвания на руската опозиция и на много западни медии. Опорните тези се спускат директно от върха на властта. Разработват се в подходяща форма за социалните мрежи от така наречени писатели. И се спускат към разпространителите, които са обикновено компютърни специалисти, добре познаващи алгоритъма на социалните мрежи.

Руските тролове разчитат на масовост на разпространението, вярвайки, че до колкото повече потребители достигне информацията, толкова по-голям ще е ефектът. Масовото разпространение всъщност “обезценява” много пъти опорната теза и я прави лесно разпознаваема. Ако една “новина” се разпространи едновременно през множество източници, които се предполага, че не са свързани помежду си, то това е ясен знак, че нещо не е наред. Тази структура е изключително слабо мобилна. На най-ниското ниво тролове им е забранено да доразвиват коментарите, защото те нямат реални пиар умения и може да променят опорните тези несъзнателно.

Ето защо много често в опит да прекратят дискусията и да “заглушат” неудобен за тях коментар те прибягват до открити обиди, които са пример за безсилие. Ако дискусията е стигнала до тази точка, това е сигурен знак, че тролът вече е победен и все още не му е спусната нова опорна теза.

2. Руските тролове наблягат на чувства, не на аргументи

Вероятно малко хора знаят, че пропагандата официално се изучава в Русия. Да, съществува такава специалност във Висшая школа телевидение и радиовещание. А както е известно, пропагандата винаги разчита на чувства, не на аргументи. Това е и основната разпознаваема черта на руските тролове. Те наблягат на чувствата и се опитват да влияят точно в тази посока.

Човек е устроен така, че взима решенията си на емоционална основа. Правени са множество изследвания на тази тема и това си остава неоспорим факт. Така човешките емоции се оказват основният виновник за това да вярваме в опорните тези на руските тролове. Нашите реакции са първосигнално емоционални и е необходимо време да бъдат осъзнати фактите. Тази бърза първа реакция на хората се използва много умело от троловете. Като ако не се отвърне веднага с ответна защитна теза, може да се стигне до паника.

Пример за това са първите дни на войната с Украйна. Когато в България масово се разпространяваше тезата, че ние ще бъдем бомбардирани, ако изразим подкрепа за украинската страна.

Ето защо руските тролове са толкова успешни у нас
снимка: iStock

3. Руските тролове много пъти започват атака в интернет преди реалното случване на събитието

Много е важно да се следят действията на руските тролове, защото техните атаки много пъти показват къде може да се очаква истинска физическа реакция. Типично за пропагандата, тя започва да обработва хората по-рано, за да може да подготви “почвата” за дадено реално решение в полза на руската власт.

В описания пример паниката и насаждането на страх у хората целеше да се притиснат българските управляващи да не решат военнопромишленият ни комплекс да доставя оръжие за Украйна. От сегашната гледна точка трябваше да направим извода, че Русия е имала проблеми в производството на оръжие, което се произвежда и в България. И е разчитала на доставки от нашата страна. И дори обществеността да беше разбрала след време, че подобни доставки са извършени. То тезата за страха от нападение щеше да послужи като “спирачка” пред евентуални протести.

Това е пример как всяка тролска атака дава необходимата информация. И ние сме длъжни да я анализираме. Като предвиждаме бъдещите физически, а не виртуални действия.

4. Руските тролове са уязвими към лидери на мнение, но тези лидери на мнение трябва да притежават специфични особености

Основната опорна теза на руските тролове в България е твърдението, че национален интерес означава задължително връзка с Русия. Всяка друга като благодарността към Русия заради Руско-турската война. Това, че в социализма СССР е индустриализирал България и я е превърнал от селскостопанска в развита страна. Или дори тезата, че Русия ни спасява от лошите “кравари”, които искат да владеят света, са просто следствие на основната. Ето защо от първостепенно значение е точно тя да бъде “разрушена”.

Скъсването на връзката националист – русофил е определящо, за да може да бъдат прекъснати бъдещите тролски атаки. Най-добре това се постига точно чрез лидери на мнение. Хора, пишещи през истински профили, които могат да пишат аргументирано и се възприемат за експерти в конкретна област.

Още едно важно нещо

Но тук трябва да бъдат включени още две задължителни условия, за да постигнат успех коментарите на такива хора. Първото е тези лидери на мнение да пишат с чувство и достатъчно вдъхновяващо, за да могат да се противопоставят на първосигналното емоционално влияние на пропагандата. Искреността, личните истории, примерите от всекидневието са задължителни, за да се постигне по-голям ефект и да се предизвика по-голямо доверие.

Второто важно нещо е лидерът на мнение да защитава националните интереси открито, но да не ги обвързва с Русия. Това е всъщност крайъгълният камък на успеха срещу руската теза – истински хора, които доказват, че могат да бъдат националисти в друг смисъл на думата. Хора, които обичат Ботев, Левски, но не мислят, че Путин е велик.

Това е като когнитивен дисонанс за всеки руски трол, опиращ се на парадигмата, че българският национализъм непременно включва Русия в себе си. Обикновено срещу коментарите на подобни хора руският трол дори остава безмълвен, защото да реагира с отрицателен коментар противоречи на основната парадигма, която той защитава. Извеждането на нова парадигма в България, че национализъм означава да обичаш държавата си и да искаш най-доброто за нея, но да не искаш да си свързан с Русия, се превръща в най-добрата защита срещу непрекъснатите атаки от фабриките за тролове.

Ние от “Господарите” ви съветваме да бъдете критични в подбора си на информация. Не се оставяйте някой друг да определя идеологията и мислите ви. Не се подчинявайте на чуждо мнение! Търсете, проверявайте, бъдете разумни!

Ето защо руските тролове са толкова успешни у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции