<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=211510" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Чудно селище...

Забрана за внос на пропан-бутан, диаманти и чугун в 12-ия пакет санкции срещу Русия

18 Декември 2023
0 130

Забрана за внос на пропан-бутан, диаманти и чугун в 12-ия пакет санкции срещу Русия. Европейският съвет одобри забрана за внос на редица стоки в новия, 12-и пакет икономически и персонални санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Въвеждат се и ограничения, които целят да се противодейства на опитите за заобикаляне на санкциите. Също да се прилагат по-ясно съществуващите мерки, като например тавана на цената на петрола, пише Дневник.

В съобщението на Европейския съвет по този повод се казва, че от 1 март 2024 г. се забранява директният, а от 1 септември и индиректният внос, покупка или прехвърляне на диаманти от Русия, включително транзитно преминаващите през нея, но и руски диаманти, преработени в трети страни. Забранява се още вносът на втечнен пропан-бутан, който засяга годишен оборот от 1 млрд. евро. Затягат се правилата за търговия на стоки и технологии с двойна употреба. Ще се работи по-активно с трети страни, за да се ограничи заобикалянето на санкциите.

Забрана за внос на пропан-бутан, диаманти и чугун в 12-ия пакет санкции срещу Русия
Снимка: iStock

Ограничава се вносът на стоки, които носят значителни приходи на Русия на стойност 2.2 млрд. евро годишно. Сред тях чугун, мед, медни и алуминиеви кабели. Въвежда се и нова клауза – т. нар. no Russia clause. Тя се прилага към износители от ЕС и забранява реекспорта за употреба към Русия на някои стоки.

Европейските компании ще трябва да се договорят с партньори от трети страни, за да бъде включена в договорите забрана стоки с двойна употреба да се реекспортират към Русия. Компаниите трябва да информират еврокомисията и при продажба на танкери, които могат да пренасят руски нефт на цени отвъд стойностите, установени в заложения в предишни пакети таван – 60 долара за барел.

Забрана за внос на пропан-бутан, диаманти и чугун в 12-ия пакет санкции срещу Русия
Снимка: iStock

Добавят се и 140 лица и организации, чиито активи се замразяват. Това включва фигури от руския военнопромишлен комплекс и въоръжените сили.

Специално за забраната за внос на диаманти се казва, че е част от усилията на Г-7 да разработи международно координирана забрана. Целта е Русия да бъде лишена от този важен източник на приходи.

Санкциите, списъкът с които стана публично известен в последните седмици, бяха съгласувани миналата седмица. Но Австрия одобри окончателно едва след като Украйна извади Райфайзенбанк от списъка с “международни спонсори на войната”.

Москва преследва известен руски писател за тероризъм

Забрана за внос на пропан-бутан, диаманти и чугун в 12-ия пакет санкции срещу Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции