<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=211673" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съдът спря вр...

Тръмп няма да може да се яви на изборите в САЩ

20 Декември 2023
0 528

Доналд Тръмп няма да може да се яви на изборите в САЩ, пише в.Сега. Причината – решение на върховния съд на щата Колорадо. То е базирано на ролята му в събитията от 6 януари 2021 г. Тогава негови поддръжници нахлуха в Капитолия в опит да оспорят резултатите от президентските избори, на които победи Джо Байдън.

Решението направи Доналд Тръмп първият кандидат за президент в историята на САЩ, за когото беше обявено, че няма право да заема Белия дом според рядко използвана конституционна разпоредба, която забранява на длъжностни лица, които са участвали в „бунт или въстание“, да заемат публични длъжности, отбелязват световните агенции. 

Съдът, с малка разлика от 4-3, установи, че Тръмп е имал съществена роля „в подбуждането на насилие срещу правителството на Съединените щати“.

Тръмп няма да може да се яви на изборите в САЩ

Решението на съда се отнася само за първичните избори на републиканците в Колорадо на 5 март, но то вероятно ще повлияе и на позицията на Тръмп на общите избори на 5 ноември.

Кампанията на Тръмп нарече решението на съда погрешно и недемократично. Тя заяви, че ще го обжалва пред Върховния съд на САЩ.

Няколко предишни опита за отстраняване на Тръмп от изборите в други щати се провалиха.

Бивш адвокат на Тръмп: Пишех каквото число ми каже за стойността на имотите му (видео)

Тръмп няма да може да се яви на изборите в САЩ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Васил

    20 Декември 2023

    Айде стига с тези кликбейт заглавия...

Реакции