<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=211678" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украинските ...

Държава променя знамето си заради зрителна измама

20 Декември 2023
0 936

Държава променя знамето си заради зрителна измама, съобщи руската информационна агенция Interfax. Идеята за промяна на елементите на знамето на Киргистан е на председателя на парламента Нурланбек Шакиев и на депутата Улан Примов.

Днес парламентът на държавата официално прие изменението на националния флаг. Законопроектът “За изменение и допълнение на Закона на Киргизката република беше приет без обсъждане. 59 депутати гласуваха за промяна на знамето, петима бяха против.

Знамето на Киргизстан е прието през 1992 г., след като тя получава независимост от Съветския съюз. То изобразява жълто слънце, което се удвоява като връх на традиционна киргизка юрта с 40 лъча на червен фон.

Държава променя знамето си заради зрителна измама

Еманюел Макрон тихомълком промени френското знаме (снимка)

Според вносителите на промените слънчевите лъчи в центъра на знамето приличали повече на слънчогледов цвят, отколкото сферичната конструкция, която увенчава традиционното киргизко жилище “боз-уй” (юрта).

Киргизкият президент Садир Джапаров също е бил критик на старото изображение. Причината е, че слънчогледът в местната култура символизира непостоянство. Смята се, че за държава, която зависи от международните си партньорства, слънчогледът, свързван с непостоянен и раболепен човек, интересуващ се само от лична изгода, не е подходящ символ.

В новата визия на флага е променена вълнообразната форма на лъчите. Те са изправени и ясно приличат на слънчеви лъчи, а не на слънчогелед.

“В обществото ни е широко разпространено мнението, че знамето ни прилича на слънчоглед и това е една от причините страната да не може да стане от колене”, заяви президентът Джапаров.

Държава променя знамето си заради зрителна измама

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции