<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=211904" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зов за помощ: ...

Европейският съюз ще подпомогне Палестинската власт със 118 милиона евро

22 Декември 2023
0 66

Европейският съюз ще подпомогне Палестинската власт със 118 милиона евро. Пакетът помощ ще бъде като част от годишното разпределение на помощ за Палестина през 2023 г, пише Дневник.

Европейският съюз е увеличил 4 пъти хуманитарната помощ за Газа (видео)

Финансовият пакет, който ще подпомогне Палестинската власт да покрие плащанията през 2024 г., вече е приет. След прегледа на финансовата помощ от ЕС за Палестина, обявен след трагичните събития на 7 октомври 2023 г.

Този пакет е краткосрочен и ще допълни средносрочния пакет, предвиден за следващата година. С цел да допринесе за полагането на основата за икономическа и политическа стабилност на Газа и Западния бряг. Включително Източен Йерусалим и Зона С, базирана на решението за две държави. Този по-значителен пакет ще включва остатък от първоначално предвидените средства на стойност 61 млн. евро за проекти през 2023 г. Те ще бъдат представени през следващата година, щом условията на място го позволят.

Приетата нова финансова помощ ще допринесе за изплащането на заплатите и пенсиите на държавните служители на Западния бряг. Социалните помощи за уязвими семейства чрез програмата за парични преводи на Западния бряг и Газа, плащането на медицинските направления към болниците в Източен Йерусалим. И подпомагане на административния и техническия капацитет на институциите на Палестинската власт. Тя се отпуска по механизма на Европейския съюз за подкрепа на палестинския народ чрез изпълнение на Плана за реформа и развитие на Палестинската власт.

Европейският съюз ще подпомогне Палестинската власт със 118 милиона евро
снимка: iStock

Четирикратно увеличение

Европейският съюз вече увеличи четирикратно хуманитарната си помощ за Газа, припомни Урсула фон дер Лайен – председател на Европейската комисия, добавяйки, че ситуацията в Газа и на Западния бряг, включително Източен Йерусалим, е много тревожна.

“ЕС остава най-големият международен донор на помощ за палестинците и ние вече обмисляме по-широк средносрочен пакет за следващата година […] като част от по-широките международни усилия за възстановяване на решението за две държави”. Това каза Фон дер Лайен в петък. Часове преди отложеното гласуване на резолюцията за увеличаване на хуманитарната помощ за Газа в Съвета за сигурност на ООН.

За 2024 г. ЕС също е заделил 125 милиона евро хуманитарна помощ за хората в обсадената ивица Газа. Където “недостигът на храна е достигнал безпрецедентни нива”, каза еврокомисарят Жозеп Борел. Добавяйки: “Това е сериозно развитие и трябва да бъде сигнал за събуждане за целия свят да действа сега, за да предотврати смъртоносна човешка катастрофа.”

Европейският съюз ще подпомогне Палестинската власт със 118 милиона евро

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции