<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=212197" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Денков обяви ...

Общинският съвет се чуди как да се справи с блокажа на избор на председател

28 Декември 2023
0 90

На днешна среща в Общината, съветът се чуди как да се справи с блокажа за избор на председател, предава “Дневник”.

Само представители на БСП и “Възраждане” не дойдоха на срещата която започна в 10 ч. и си поставя за цял да избере председател на общинския съвет. Организатори са общинските съветници Вили Лилков, Ивайло Йонков (“Синя София”) и Карлос Контрера (ВМРО). Останалите присъстващи са Андрей Зографски, Цветомир Петров (“Продължаваме промяната – Демократична България”, “Спаси София”), Антон Хекимян, Георги Георгиев (ГЕРБ), Пламен Данаилов, Димитър Данаилов (“Има такъв народ”).

Двете очертаващи се възможности са или да бъде избран временен председател на СОС докато се гласува бюджетът на София, или да се сключи коалиционно споразумение. Втората посочена опция е предпочитаната от ГЕРБ, но не и от останалите формации.

Общинският съвет се чуди как да се справи с блокажа на избор на председател

Отсега не е известно нито какво точно да включва коалиционното споразумение, нито между кого да бъде подписано

Неизвестно е и дали е възможно временният председател на съвета да бъде от формация, различна от непримиримите помежду си ПП-ДБ, “Спаси София” и ГЕРБ. Следващата възможност за избор на председател на СОС е на 11 януари. Организаторите на срещата Лилков и Контрера заявиха, че са оптимисти. Като причина посочиха, че все пак ПП-ДБ, “Спаси София” и ГЕРБ за първи път се събират на разговор.

Столичният общински съвет отново не избра председател

Малко преди празничните почивни дни за пети път СОС не можа да избере свой председател. Няма ясно изразено политическо мнозинство и групите общински съветници взаимно се блокират. Не се приеха и компромисите от страна на ПП-ДБ (Спаси София)”. Първо атакувания от ГЕРБ Борис Бонев се оттегли от надпреварата, после беше предложено Грети Стефанова (общински съветник от същата коалиция), която е и най-възрастният общински съветник.

Председател на общинския съвет се избира с обикновено мнозинство. Тоест, необходими са гласовете на поне 31 от общо 61 съветници, за да се вземе решение.

Общинският съвет се чуди как да се справи с блокажа на избор на председател

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции