<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=212289" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Публикуваха ...

Българка с водеща роля на новогодишния концерт на Виенската филхармония

30 Декември 2023
0 586

Българка с водеща роля на новогодишния концерт на Виенската филхармония. Цигуларката Албена Данаилова е първата жена, удостоена с тази чест. Това обяви на сайта си Виенската филхармония, а New York Times публикува интервю с 48-годишната българска изпълнителка. 

Албена Данаилова е позната у нас като концертиращ цигулар. През 2023 г. имаше неин солов концерт в зала “България” с Варненската филхармония. Тогава тя изпълни творби от български композитори. 

Живее във Виена от 2008 г. Преди това свири в оркестъра на Баварската опера в Мюнхен и постепенно си проправя път от втора цигулка до първа цигулка, а след това и до концертмайстор. От 2008 г. свири в щатния състав на Виенската филхармония. От 2011 г. е един от четиримата постоянни концертмайстори. Този пост за първи път в историята на оркестъра се заема от жена. Професор е в Университета за сценични изкуства в австрийската столица от 2020 г. 

Виенската филхармония за първи път предоставя възможността концертмайстор по време на прочутия новогодишен концерт да е жена и тази чест се пада на българката Албена Данаилова. Диригент на концерта тази година ще е Кристиан Тилеман. 

Новогодишните концерти на Виенската филхармония се провеждат още от 40-те години на миналия век, а от средата на 50-те години се излъчват от австрийското радио и телевизия безплатно за цял свят. Виенската филхармония по традиция няма свой щатен диригент, тя се дирижира само от гости. На пулта специално за новогодишните концерти са заставали най-големите имена на 20-и и 21-и век: Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Густаво Дудамел, Даниел Баренбойм и много други. 

Албена Данаилова

Нито една българска телевизия няма да излъчи пряко един от най-добрите новогодишни концерти в празничната нощ. Вместо тях, родният ефир е отделил време за поп фолк и сръбска музика. Приоритети!

Българка с водеща роля на новогодишния концерт на Виенската филхармония

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции