<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=212458" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 5 непълнолетн...

След дълга битка държавата все пак ще спази обещанието си към мъжете с рак на гърдата

02 Януари 2024
0 249

След дълга битка държавата все пак ще спази обещанието си към мъжете с рак на гърдата. НЗОК ще заплаща хормонална терапия с лекарствени продукти на лица със злокачествени заболявания на млечна жлеза. Това става ясно съгласно вече действащата нормативна уредба, предаде NOVA.

Държавата не изпълни обещанието си към мъжете с рак на гърдата (видео)

От Здравната каса допълват, че става въпрос за лекарствените продукти, прилагани единствено в извънболничната помощ.

“Тези продукти се предписват с протокол и се отпускат за домашно лечение на територията на страната след извършване на експертиза. С електронен протокол се предписват лекарствени продукти според терапевтичните показания, вписани в кратките им характеристики”, казват от НЗОК.

Отказаха лечение на мъж с рак на гърдата, защото не е жена (видео)

След дълга битка държавата все пак ще спази обещанието си към мъжете с рак на гърдата

“Лекарствените продукти с международно непатентно наименование Fulvestrant, са включени в Приложение №1 на ПЛС, но в кратките им характеристики е посочено, че се прилагат само при постменoпаузални жени. Именно това е и основанието Комисията за експертизи да отказва предписване на лекарствения продукт на мъже с диагноза карцином на млечната жлеза”, припомнят от Касата.

От 01.01.2024 г. обаче лекарите вече могат да предпистват INN Fulvestrant. Лекарството ще се заплаща от НЗОК само за лица от мъжки пол с карцином на млечната жлеза.

“При необходимост от парентерална хормонална терапия при диагноза карцином на гърда при мъже, НЗОК ще осигури заплащането, като за целта в Списъка с лекарствени продукти, заплащани извън стойността на клиничните пътеки в болничната медицинска помощ, включително Fulvestrant, трябва да бъдат заявени от Притежателите на разрешение за употреба (ПРУ) за заплащане, прилагани в болничната медицинска помощ.” Това допълват от НЗОК.

Коментарът на “Господарите”

Припомняме случая на Айвън Андреев от Пловдив, който провокира промяната в нормативната уредба. Преди седем години мъжът открива, че има рак на гърдата. По време на лечението му бива изписана скъпа инжекция, която се поема от Здравната каса. НЗОК обаче отказва да отпусне лекарството на Андреев с мотива, че то е само за жени.

Мъжът с рак на гърдата е дискриминиран, реши съдът (видео)

Мъжът влиза в дълги съдебни битки, за да защити правата си. В края на 2023 година съдът официално разпореди, че Андреев е бил дискриминиран и така той “спечели” полагащото му се по презумпция лекарство.

Държавата неведнъж е давала празни обещания, рискувайки здравето на своите граждани. Надяваме се този “пробив в системата” да постави началото на спазените обещания.

След дълга битка държавата все пак ще спази обещанието си към мъжете с рак на гърдата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции