<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=212548" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Внасят обвин...

Бившият републикански шампион по борба не е загинал при удара на колата му в патрулка

02 Януари 2024
0 2417

Бившият републикански шампион по борба Пламен Пенев не е загинал при удара на колата му в патрулка. Това става ясно от прессъобщение на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Разследването по досъдебното производство за смъртта на 58-годишния мъж продължава.

Мъжът почина на 30 декември след гонка с полицията в Стара Загора. Той беше преследван от органите на реда след сигнал, че е заплашвал деца с нож. От Областната дирекция на МВР в града съобщиха, че Пенев не се е подчинил на полицейските разпореждания и е опитал да избегне проверката. Последвало преследване на автомобила, а шофьорът се блъснал в патрулка и починал.

От Окръжната прокуратура в Стара Загора са образували досъдебно производство ден по-късно. Установено е, че 58-годишният мъж е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители.

Дъщерята на загинал след гонка: Баща ми е зверски бит и брутално убит от полицаите (видео)

Бившият републикански шампион по борба не е загинал при удара на колата му в патрулка
Снимка: стопкадър/видео bTV

След като случаят е докладван на дежурен прокурор, незабавно са предприети действия с оглед изясняване на обективната истина. Назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване причините за смъртта на Пламен Пенев. Тя е възложена на екип от трима съдебни медици от Съдебна медицина – гр. Пловдив. Предстои представяне на заключение от експертите. Сред възможните причини за смъртта на 58-годишния мъж е и механична асфиксия.

Работата по изясняване на случая продължава, събират се голям обем от доказателства за евентуално извършено престъпление по чл.123 от Наказателния кодекс – за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители.

Екип от наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура-Стара Загора ръководи извършваните процесуални действия. Самото разследване е възложено от и.ф. главен прокурор на Република България на екип от следователи при Националната следствена служба. В случай че се съберат достатъчно доказателства, ще се пристъпи и към повдигане на обвинения спрямо всички отговорни лица.

Дъщерите на Пенев коментираха след инцидента, че баща им е зверски бит и брутално убит от полицаите.

Според Борислава Пенева полицаите, които преследват баща ѝ, са превишили правата си.

Бившият републикански шампион по борба не е загинал при удара на колата му в патрулка
Снимка: стопкадър/видео bTV

Смятам, че баща ми е брутално убит, той е убит, зверски бит, пребит. От полицаите – полицаите на Стара Загора, тези, от които би следвало ние да чувстваме закрила и сигурност. Виждайки всичко това, аз изпитвам страх“, коментира Борислава.

Трябва да бъдем непримирими към полицейското насилие! Колко още хора трябва да бъдат бити и унижавани, за да се предприемат адекватни мерки. Неведнъж сме разказвали за полицейско насилие:

“Дойдоха, набиха ни и си тръгнаха”: Говори пострадал от полицейско насилие по време на протеста срещу БФС (РЕПОРТАЖ)

Бити деца и журналисти разказват за полицейската агресия на протеста (видео)

“Дано арестуват истинските вандали, а не деца”: Непълнолетни споделят за полицейско насилие от първо лице (РЕПОРТАЖ)

Как се замита полицейско насилие, а хулиганство срещу полицай се разследва бързо

Възрастен човек станал жертва на полицейско насилие (видео)

Очевидно униформените нямат респект към институцията, която представляват, щом си позволяват подобен произвол. Очевидно и наказанията не ги плашат. Дано това не се окаже пореден потулен случай и всички да си свършат работата. А ние да разберем каква е истината! Време е силовото министерство да оборудва служителите си с камери, които да записват всяко тяхно действие по време на дежурство…Защото доверието към институцията, която уж трябва да ни пази и защитава, клони към нула.  

Бившият републикански шампион по борба не е загинал при удара на колата му в патрулка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции