<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=212551" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Компания ще и...

Почти пет от шест нови автомобила в Норвегия са електрически

02 Януари 2024
0 210

Почти пет от шест нови автомобила в Норвегия са електрически. Tesla оглави продажбите на автомобили в Норвегия за трета поредна година през 2023 г., увеличавайки преднината си пред конкурентите си. Това се случва въпреки продължаващия конфликт между американския производител на електрически превозни средства и мощните профсъюзи в северния регион, предаде Reuters.

Почти пет от шест нови автомобила, продадени в Норвегия миналата година, са били захранвани само с батерии. Делът на Tesla от общия пазар се е повишил до 20,0% от 12,2%, показват регистрационните данни във вторник.

Електрическите превозни средства представляват 82,4% от продадените нови превозни средства през 2023 г. спрямо 79,3% през 2022 г., съобщи Норвежката пътна федерация.

Почти пет от шест нови автомобила в Норвегия са електрически
Снимка: iStock

Стремейки се да стане първата нация, която ще прекрати продажбата на бензинови и дизелови автомобили до 2025 г., производителката на петрол Норвегия освобождава изцяло електрическите превозни средства от много данъци, наложени на конкурентите с двигатели с вътрешно горене.

Tesla е изправена пред негативната реакция на синдикатите и пенсионните фондове в скандинавския регион. Автомобилният гигант отказва да приеме искането на шведски механици за права на колективно договаряне, покриващи заплати и други условия.

В резултат на това шведски докери, шофьори на камиони, пощенски служители, електротехници, чистачи и други отказват да обслужват Tesla и са спечелили подкрепа от синдикатите в Норвегия, Дания и Финландия. Те помагат да се блокира вносът на автомобили Tesla в Швеция.

Все пак няма признаци, че конфликтът вреди на продажбите на Tesla в Норвегия, казва Кристина Бу, ръководител на Норвежката EV асоциация.

Почти пет от шест нови автомобила в Норвегия са електрически
Снимка: iStock

Най-големите марки по пазарен дял след Tesla са Toyota с 12,4% спрямо 8,0% и Volkswagen с 10,8%, спад от 11,6%.

Tesla Y, кросоувър SUV от среден размер за 452 000 норвежки крони отново е най-популярният модел на годината, изпреварвайки електрическия ID.4 на Volkswagen и Skoda Enyaq.

Очаква се пазарният дял на електрическите автомобили да нарасне до 95% през 2024 г.

В столицата на Норвегия Осло повече от една трета от колите вече са изцяло електрически. Число, което може да достигне 50% през следващите две години, прогнозира Бу. Но въпреки че шумът и замърсяването на въздуха са намалели, не всички са доволни. Някои собственици на електрически автомобили се оплакват от липсата на улични точки за зареждане. Те твърдят, че настоящите политики са в полза на онези, които могат да си позволят собствени.

Електрическият автомобил трябва да бъде реална опция за всеки… Без значение дали живеете в сграда с паркинг или без паркинг“, казва жителката на Осло Ингер Софи Финч.

Tesla изтегля над 2 млн. автомобила заради автопилота

Почти пет от шест нови автомобила в Норвегия са електрически

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции