<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=212574" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Денков отгов...

След обвинения в плагиатство: Президентът на Харвард подаде оставка

03 Януари 2024
0 118

След обвинения в плагиатство: Президентът на Харвард подаде оставка. Това се случва близо месец след участието ѝ в изслушване в Конгреса за противодействието на антисемитизма в университетските кампуси след началото на войната в Газа, пише Дневник. Клодин Гей бе изслушана заедно с колегите ѝ от Масачузетския технологичен институт и Пенсилванския университет. Критикувана и притисната да подаде оставка, Елизабет Магил обяви, че си тръгва от Пенсилванския университет още на 10 декември.

Политолог и първият чернокож президент на Харвард, Клодин Гей стана обект на проверка на комисия в конгреса заради показанията си, в допълнение към проверката по обвиненията срещу нея в плагиатство в научните ѝ публикации. Оттегляйки се от поста, тя ще остане в историята и като президент на Харвардския университет с най-краткия мандат в 388-годишната история на учебното заведение.

53-годишната Гей беше президент в продължение на шест месеца. Тя бе едва втората жена, назначена да ръководи университета от Бръшляновата лига. Клодин Гей е професор по политически науки и по африкански и афро-американски изследвания.

Първи новината съобщи Harvard Crimson.

По-рано във вторник “Ню Йорк Таймс” съобщи за нови обвинения в плагиатство срещу Гей, повдигнати от същия източник – консервативното онлайн списание The Washington Free Beacon.

Стана ясно, че в най-добрия интерес на “Харвард” е да подам оставка, за да може нашата общност да премине успешно през това изключително предизвикателство, като се фокусира върху институцията, а не върху който и да е отделен човек“, пише Гей в писмо до общността на кампуса. Тя смята да се върне във Факултета по изкуства и науки, на който бе декан, преди да се изкачи до президент.

Ректорът на “Харвард” и главен академичен директор, Алън М. Гарбър, временно ще изпълнява длъжността на президент на университета, оповести Harvard Corporation – един от неговите управителни съвети. В края на миналата година същият орган подкрепи Гей и каза, че тя ще остане на ръководната си позиция въпреки призивите за нейната оставка.

Преди това бордът обяви, че твърденията за нарушения в изследователската ѝ дейност и трудовете, които е публикувала, са неоснователни.

При извършената проверка бяха открити случаи на “неадекватно цитиране” в нейната дисертация и най-малко в две от нейните статии. Тя не е обвинена в присвояване на значими идеи. По-скоро в копиране на пасажи от статиите на други учени с недостатъчно големи промени. В голямата си част се отнасят до технически език.

След обвинения в плагиатство: Президентът на Харвард подаде оставка
Снимка: стопкадър/видео

От нея се очаква да предаде нова версия на дисертацията ѝ от 1997 г. с добавени цитати и позовавания. Това каза говорител на университета в изявление.

След изслушването в Конгреса Харвардският университет е изгубил богати дарители. Това е сериозен проблем за институцията, тъй като филантропията осигурява 45% от приходите ѝ.

България е на 50-о място по богатство от 133 страни, според класация на Харвард

След обвинения в плагиатство: Президентът на Харвард подаде оставка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции