<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=212668" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицията въ...

Лекарите на Острова започнаха най-дългата стачка в историята на здравната служба

03 Януари 2024
0 103

Лекарите на Острова започнаха най-дългата стачка в историята на здравната служба. 7 часа сутринта на 3 януари млади лекари започнаха шестдневни стачни действия, които със своята планирана продължителност са безпрецедентни в 70-годишната история на Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS), предадоха британските медии.

Десетки хиляди лекари участват в протестите, чрез които се надяват да се преборят за по-достойно заплащане за труда си, пише Дневник.

Младшият лекар в здравната система на Обединеното кралство е квалифициран практикуващ клиничен лекар, който специализира непосредствено след дипломирането си, като работи под надзора на старши специалист. Този период завършва със заемането на длъжността лекар-консултант, общопрактикуващ лекар или някаква друга длъжност на лекар-специалист или асоцииран специалист. За да станат общопрактикуващи лекари, младшите лекари трябва да имат до девет години трудов стаж в зависимост от специалността си. Или до пет години професионален опит в болнични условия.

Лекарите на Острова започнаха най-дългата стачка в историята на здравната служба
Снимка: iStock

Стачните действия на младшите лекари се провеждат в един от най-натоварените периоди от годината за финансираната от държавата Национална здравна служба. Тя е изправена пред повишен натиск от зимни респираторни заболявания. Ръководството на службата се опасява, че това ще доведе до фактическо спиране на рутинните услуги в някои райони.

Точно преди Коледа се проведе тридневна стачка. Тя бе предшествана от поредица от спирания на работата в няколко сектора. Действията бяха предизвикани от високата инфлация и кризата с разходите за живот. Стачкуващите лекари казват, че заплатите им са намалели с една четвърт в реално изражение при сегашното правителство. То е на власт от 2010 г.

Много лекари се местят в Австралия не само заради заплащането. Но и защото балансът между работата и личния живот е по-добър“, коментира 28-годишен лекар.

Полицията във Великобритания разследва сексуално насилие … в метавселената

Лекарите на Острова започнаха най-дългата стачка в историята на здравната служба

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции