<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=212810" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шефът на "Май...

Властите в Гърция връщат маските на закрито

04 Януари 2024
0 364

Властите в Гърция връщат маските на закрито заради скока на заразените с Covid-19 в страната. Тази мярка все още е препоръчителна, информира NOVA.

Здравните власти признават, че са притеснени и от ниския процент ваксиниращи се. Увеличава се и броят на постъпващите в болници, заразени с вируса.

През последните 24 часа в южната ни съседка са регистрирани 230 нови случая. Отчита се, че и туристите, и местните жители спазват правилата за носене на маски и дистанция.

Властите в Гърция връщат маските на закрито
Снимка: iStock

И у нас от над два месеца заболеваемостта се повишава и вече е значителна. Тази от Covid-19 е водеща.

В момента се разпространява предимно подвариантът на Омикрон. Масово обаче вирусът не се прекарва тежко. Това казва проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Тя препоръчва на пациентите да се тестват. Професорът посочи, че ако сме болни от Covid-19, трябва да си останем вкъщи за седмица, тъй като организмът има тази необходимост, а и за да не заразяваме околните.

Covid-19 е сред основните респираторни заболявания, които водят до хоспитализация, защото не при всички хора протича леко. Има редица усложнения, както от самия вирус, така и в резултат на други заболявания“, поясни Христова. Тя беше категорична, че вълната няма да достигне високите стойности от преди.

Заболяването ще протича все по-леко, защото клетките на имунната памет пазят информация. Нашият имунитет все по-бързо ще се включва и все по-бързо ще изчиства вируса“, заяви професорът.

Проф. Христова каза още, че грипът също вече е широко разпространен и ще набира скорост. Тя препоръча спазване на противоепидемични мерки, за да се предпазим.

Според специалиста пикът на грипа ще настъпи в края на януари. Към момента заболелите са 125 на 10 000 души средно за страната. Очаква се броят им да скочи в пъти. Препоръчва се хората със симптоми да се тестват, да приемат противогрипни препарати и да си останат вкъщи. Проф. Хирстова напомни, че е важно да се търси и лекарска помощ.

Властите в Гърция връщат маските на закрито

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции