<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=212996" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-възрастн...

Отиде си легенда на световния футбол

06 Януари 2024
0 720

Легендата на Бразилия и световния футбол Марио Загало почина на 92 години, съобщава BBC.

Загало е първият, станал световен шампион по футбол като футболист и като треньор след това. Той печели два пъти титлата като играч през 1958 и 1962, а през 1970 г. е треньор на бразилския национален отбор, считан от мнозина за най-добрия в историята на футбола. Загало има пряко участие и за четвъртата световна титла на “селесао”, като през 1994 г. беше помощник-треньор и координатор в отбора, станал шампион в САЩ.

Загало е селекционер на Бразилия и през 1998 г., когато тимът загуби финала на световното от Франция. Година по-рано тимът спечели Копа Америка, когато е един от най-известните моменти на Загало като треньор. Тогава феновете не харесват и критикуват “селесао”, но след триумфа той изкрещява в телевизионните камери: “Ще трябва да ме търпите!”

Футболисти масово напускат български отбор

С прякор Стария вълк, Марио Жорже Лобо Загало е роден на 9 август, 1931 в Масейо. Семейството му се мести в Рио де Жанейро преди той да навърши година. Мечтата му е да стане пилот на самолет, но трябва да се откаже от нея заради проблеми със зрението. Вместо това учи счетоводство и играе футбол в свободното си време за местния клуб “Америка”.

Отиде си легенда на световния футбол
Марио Загало

Баща ми не искаше да бъда футболист, не ме пускаше”

По онова време това не беше уважавана професия, хората не гледаха добре на нея. Точно заради това футболът влезе в живота ми случайно.“, казва Загало в интервю, публикувано от бразилската федерация.

Загало започва като полузащитник и носи №10, който преди Пеле не е със същото значение. След това решава, че мястото му не е там и става ляво крило. Впоследствие с “Фламенго”, а след това и с “Ботафого” печели пет щатски титли.

На първото си световно първенство в Швеция през 1958 играе и в шестте мача, заедно с Гаринча и Пеле, който тогава е само на 17.

Аз бях на 27, той беше на 17. Затова винаги съм казвал, че не аз играя с него, а той с мен.”, казва Загало.

Четири години по-късно печели втора титла, като тогава променя ролята си и помага на защитата.

Отиде си легенда на световния футбол

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции