<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213223" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутатът Ко...

Екоминистърът раздава обещания на килограм за мръсния въздух в Русе

09 Януари 2024
0 73

Екоминистърът раздава обещания на килограм за мръсния въздух в Русе, пише Дневник. Юлиян Попов и екипът му са в дунавския град след серия от протести на местните.

Попов е поел ангажимент да се извърши по-сериозен анализ на състоянието на въздуха. Обещана е и много комплексна проверка на източниците на замърсяване на въздуха в Русе. Очаква се най-после тя да не е единична, а по-скоро постоянна. Ангажирал се е и със създаването на експертна комисия. Министърът обещава и да бъдат направени законови промени за санкциите към предприятията замърсители.

“Миризмите са тежък проблем, защото не подлежат на лабораторно засичане. Миризмата е признак на органични съединения, химически отравяния и обгазявания. Създадохме работна група, която е стигнала до междинен доклад. Очаквам до края на февруари да излезем с конкретни предложения за законови промени по отношение на миризмите”. Това е отбелязал екоминистърът по време на продължилата близо 3 часа среща.

Целта на посещението му беше заедно с местната власт и другите държавни институции да се търси решение на проблемите. Така да се гарантира чиста околна среда за живота и здравето на жителите на града.

Екоминистърът раздава обещания на килограм за мръсния въздух в Русе
Снимка: БГНЕС

Поставени са били редица въпроси, както и искания за справяне с проблема

Председателят на сдружение “Дишай, Русе” Ростислав Кандиларов е заявил, че е необходимо изготвяне на анализ на текущото състояние на въздуха в Русе, повишаване експертния капацитет и техника на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Изпълнителната агенция по околна среда чрез увеличаване на щат, обновяване на инструментариума и назначаване на специалисти по индустриална химия, осъвременяване на законодателството в областта на опазването на околната среда, контрола и административно-наказателната отговорност на предприятията замърсители, промени в комплексните разрешителни, съвместна работа на институциите, както и да се промени политиката за многократни предписания на РИОСВ и да се премине към налагането на ефективни и строги санкции на предприятията замърсители.

Владислава Гарвалова е един от организаторите на протести за чист въздух в Русе. Тя е уточнила, че през септември градът е обгазяван всекидневно, а след работното време на институциите “в предприятията настъпва анархия”.

По думите на Попов това бил изключително комплексен въпрос, който изисквал анализ на опита на много държави, защото нямало европейско законодателство или нормативи в тази посока.

Над 1200 сигнала за 3 месеца са подали русенци срещу мръсния въздух (видео)

“Много бих искал да инициираме с други институции и анализ на заболяванията в Русе. Дали те имат значително отклонение, отколкото средно националните. В какво се състоят тези отклонения”, попитал още министърът.

Ангажирал се е да има много по-активна връзка и постоянен диалог с русенци по съвсем конкретни въпроси. Поел и ангажимент към запитвания на граждани след техни писмени сигнали да се извършат проверки в дадени предприятия, в които те смятат, че има незаконни дейности – например неработещи инсталации за пречистване на въздуха.

Попов е посочил още, че трябва да се прави разлика между неприятните миризми и веществата, които вероятно ги причиняват. “Мисля, че трябва да поискаме от самите оператори, предприятия, да ни представят собствените си програми за подобряване на тяхната работа, защото на базата на това ние много по-лесно можем да ги контролираме. Това, разбира се, не ни освобождава от ангажимента ние да контролираме. Другото, което ще направим, е да командироваме наши специалисти в Русе, за да можем да направим много конкретни и подробни анализи на всички проблеми, които бяха повдигнати на срещата”, обещал още министърът.

Пред журналисти Попов е коментирал, че е трудно да даде отговор защо хората, които работят в една фирма, в която условията на труд не отговарят на идеалните, не реагират. Подчертал, че трябва да се насочи вниманието към поведението на тези служители, за да се преодолее евентуалното им притеснение за запазване на работното място.

По думите на министър икономическите интереси също оказват натиск.

След срещата Ростислав Кандиларов е отбелязал, че на много от въпросите са получени обяснения, но има още много, за които времето не е стигнало. Обеща сдружението да проследи всяка една от точките, за да провери дали ще бъде изпълнена.

Коментарът на “Господарите”

Всяка година по няколко пъти чуваме едни и същи обещания в бъдеще време. Някой ден ще се вземат мерки. Някога ще се спре замърсяването. Може би ще има санкции за нарушителите. След посещението на съответния министър всичко си продължава постарому. Местните бизнеси правят, каквото и както решат и няма сила, която да ги спре. Нещо повече – всеки опит за санкции приключва със съдебни дела и протести. Хора, оплакващи се от мръсния въздух, под строй протестират за работодателите си, които го причиняват.

Въпреки това пазим доза позитивизъм, че този път ще е различно. Че този път наистина ще има спрени производства и реални наказания за виновниците за замърсяването! Продължаваме да следим темата.

Екоминистърът раздава обещания на килограм за мръсния въздух в Русе

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции