<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213272" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зоопаркът в С...

И последният възможен съдия в Стара Загора е отказал да разгледа случая “Дебора”

09 Януари 2024
0 3209

И последният възможен съдия в Стара Загора е отказал да разгледа случая “Дебора”. След като всички районни съдии в града масово си направиха отводи, ще трябва да бъде определен друг равен по степен съд, който да разгледа процеса срещу Георги Георгиев. Вероятно това ще бъде Районният съд в Пловдив, пише СЕГА.

Съдиите в Стара Загора масово не искат да се занимават с делото “Дебора”

Обвинителният акт срещу Георги Георгиев беше внесен в Районния съд в Стара Загора на 15 декември. От тогава до днес последователно отвод си направиха всички 17 наказателни и граждански съдии.

От публично достъпните данни става ясно, че всички те се позовават на текста от НПК. Той гласи, че “не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото”. Какви са тези “други обстоятелства” обаче е неизвестно. На 2 януари е изпратено писмено запитване до Районния съд в Стара Загора дали магистратите сочат какво ги прави предубедени. До момента няма отговор на този въпрос. 

Обвиненията

26-годишният Георги Георгиев ще отговоря по три обвинения, след като 5 месеца по-рано обществото беше “взривено” от бруталността на престъплението и неглижирането на случая от властите. 

Първото обвинение срещу Георгиев, който в момента се намира в ареста, е, че на 26 юни с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче, е причинил на 18-годишното момиче двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. За това престъпление НК предвижда от 2 до 10 години затвор. Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си. Като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, употребил е и сила, удряйки я с юмрук в лицето. Наказанието за това е до 6 г. затвор. Същото наказание НК предвижда и за третото обвинение на Георгиев – че в периода от април до 25 юни т.г. 6 пъти се е заканил с убийство на Дебора.

Отвелите се съдии

Съдиите, които приеха, че поради някакви обстоятелства може да се считат предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото, са Росен Чиликов, Блага Бозова (тя е и председател на съда), Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева, Неделина Минчева, Александър Георгиев, Велина Пенева, Женя Иванова, Генчо Атанасов и Ваня Тенева.

И последният възможен съдия в Стара Загора е отказал да разгледа случая &#8220;Дебора&#8221;

Коментарът на “Господарите”

Трудно ни е да повярваме, че всички съдии в Стара Загора са толкова емоционално обвързани или близки на делото, че не могат да си свършат работата. Това поражда допълнително недоверие към институциите, които многократно са неглижирали случаи с огромно обществено значение. Поражда и съмнение, че вероятно е оказан натиск на Районния съд в Стара Загора точно за случая с Дебора и неговото разрешаване.

Прокурорът, пуснал Георги Николаев на свобода, вече не е на ръководна длъжност

Защо насилниците посягат точно на женските коси? (Коментарът на „Господарите“)

400 шева върху еволюцията на българското общество (Коментарът на „Господарите“)

Протест срещу насилието срещу жени, докато депутатите се забавляват на заседание (РЕПОРТАЖ)

Защо в България е толкова трудно жертвите на нечовешко насилие да получат възмездие? Защо отговорните органи постоянно отказват или не могат да си свършат адекватно работата? Кой пази насилниците и с кого са свързани? 

Въпреки всички протести и законодателни промени насилието над жени все още върви ръка за ръка с безсилие. Продължаваме да следим случая и да се надяваме, че възмездие ще има!

И последният възможен съдия в Стара Загора е отказал да разгледа случая “Дебора”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Евгений

    09 Януари 2024

    Съдии и Прокурори в Стара Загора... са престъпниците, които ни защитават от престъпността... И това е във всички съдилища на Нашта Мила Родина!!!

Покажи всички Скрий

Реакции