<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213420" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ивет Горанов...

Задействаха процедура за лишаване на Орбан от правото на глас в ЕС

10 Януари 2024
0 468

Задействаха процедура за лишаване на Орбан от правото на глас в ЕС. Финландският евродепутат Петри Сарвамаа от ЕНП разпространи петиция с призив това да се случи, “за да бъдат защитени европейските ценности”.

“Сега или никога. Механизмът на ЕС за вземане на решения просто е заседнал заради унгарския министър-председател Виктор Орбан. Единственият начин да постигнем успех е да лишим Орбан от правото да гласува в Съвета. В същото време ще покажем, че изнудването в ЕС не е позволено”, написа Сарвамаа в социалната мрежа X.

В петицията вече се е подписал и българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/Демократична България).

Петицията се разпространява в Европейския парламент от началото на седмицата. След събирането на подписите ще бъде изпратена на председателя на институцията Роберта Мецола с молба да бъде задействана втора фаза на наказателната процедура срещу Унгария, започната през 2018 г. по чл. 7 от Договора за Европейския съюз.

Ако последното се случи, Европейската комисия или една трета от страните членки на ЕС могат да призоват държава, която трайно е нарушавала основния договор на общността, да обясни действията си пред Европейския съвет.

Европейският съвет след това трябва да реши с единодушие дали да се премине към третата фаза, т.е. отнемане на правото на глас на Унгария. Страната, на която се налагат санкции няма право на участие във вота.

Българите са по-големи фенове на Орбан от унгарците

Задействаха процедура за лишаване на Орбан от правото на глас в ЕС

“Унгария многократно е била критикувана за погазване на върховенството на закона, особено когато наруши процеса на вземане на решение на държавите членки на срещата на върха през декември, и вярваме, че е крайно време Европейският парламент да вземе мерки”, се посочва още в мотивите на финландския евродепутат.

На последния съвет на 14 декември Обран гласува с “въздържал се” за започването на преговори с Украйна и Молдова за присъединяването им към ЕС, а на следващия ден наложи вето на решението Съюзът да отпусне икономическа помощ в размер на 50 млрд. евро. на Киев заради войната, в която Русия въвлече страната.

Потенциалното наказание на Унгария идва в момент на назряваща политическа криза в Европейския съюз. Институцията спешно си търси председател след отказа на белгиеца Шарл Мишел да остане на поста след европейските избори през юни.

По ирония на съдбата в средата на 2024 г. именно Унгария поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. Ако дотогава не бъде избран наследник на Мишел, не е изключено именно Виктор Орбан да поеме тези задължения.

Задействаха процедура за лишаване на Орбан от правото на глас в ЕС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции