<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213459" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Критикът на К...

Карбовски не може да пише на компютър (видео)

10 Януари 2024
0 4786

Журналистът Мартин Карбовски призна в предаването „Кръг, квадрат“ на 7/8ТВ, че не умее да пише на компютър, нищо че е журналист от 35 години.

Виновни са западняците, естествено, които са му отнели подло кирилицата, нищо, че днешните компютри имат всички екстри и опции на кирилица от фонетик, през класическа, та чак до монголска кирилица.

Просто човек трябва да е поне малко грамотен, за да си настрои клавиатурата, първото което всеки петокласник прави, когато си преинсталира операционната система.

За Мартин Карбовски обаче това не е повод да научи нещо ново, а да бълва врели-некипели за тайния план за унищожение на България чрез клавиатурен джихад.

Карбовски не може да пише на компютър (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Наблюдател

    13 Януари 2024

    Прав е Карбовски, а вие послъгвате. Не е вярно, че почти 100% от клавиатурите се предлагат с гравирана БДС кирилица. Точно обратното е - почти 100% от клавиатурите се предлагат без гравирана БДС кирилица. Съответно хората когато купят такава клавиатура не се занимават с гравиране (има такива фирми, които предлагат подобна услуга), а започват да се учат на фонетична кирилица. И примерът на Карбовски е верен - „я“-то се превръща м „q“ и прочие. Смятам, че възмущението му е малко пресолено, защото този факт едва ли се дължи на план на господарите на света, а просто на безхаберието на българите и в частност на държавата. И това си е културна война с невидими фронтове. Но наша (на българите) задача е да си опазим кирилицата. И в този смисъл, трябва нещата да са обърнати – да има закон, по силата на който, клавиатурите задължително да се продават с гравирана БДС кирилица, а който не иска да има/да купи такава специално да си прави поръчка/избор на клавиатура без гравирана БДС кирилица. Сега е обратното – трябва да се бориш за БДС кирилица като свиня с тиква. И чак тогава вашето филмче с windows tutorial-а би имало смисъл и тежест. Не ви прави чест лъжата и манипулацията. Нито съм фен на Карбовски (но считам, че е полезен на места), нито съм boomer. Просто смятам, че трябва да пазим културния си ареал и че това не е нещо смешно и не би трябвало да подлежи на ирония/сарказъм, както правите вие. Вижте какви са законите за езика във Франция например. Дори компютър се на нарича „Ordinateur“ .)

Покажи всички Скрий

Реакции