<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213545" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дъщерята на ц...

Съдът оправда бивша шефка във ВМА за присвояване на милиони

11 Януари 2024
0 407

Съдът оправда бивша шефка във ВМА за присвояване на милиони. Става дума за делото, водено срещу Мирослава Кадурина – бившата шефка на клиниката по дерматология към Военномедицинската академия.

През 2016 г. Военна прокуратура дава Кадурина на съд по обвинения за злоупотреба със служебни правомощия. Става въпрос за присвоени 774 673 лева собственост на болницата за периода от 2007 г. до 2014 г. Делото включва и имотни облаги на стойност 6.5 млн. лева от 2004 г. до 2014 г. в полза на бившата шефка и нейното дружество “Дерма Прим МК” ООД.

Днес стана ясно, че Върховният касационен съд (ВКС) е оправдал Кадурина по всички обвинения. Решението не подлежи на обжалване.

Процесът продължава цели 6 години на първа инстанция, след което първоинстанционният съд решава, че липсват доказателства по делото. През 2023 г. Кадурина беше оправдана на втора инстанция.

Делото пред последната инстанция бе образувано по протест на прокуратурата. Тя до последно смяташе, че лекарката е извършила престъпление, въпреки че бе оправдана от две предходни инстанции. Тричленният състав на ВКС приема касационния протест за неоснователен.

Съдът оправда бивша шефка във ВМА за присвояване на милиони

Кадурина е оправдана и за това, че е присвоила 774 673 лв., собственост на ВМА, поверени ѝ да ги управлява. Според съда в закона за лечебните заведения не се регламентират правомощия на началниците на клиники в лечебните заведения. Става дума за общи задължения, свързани с икономическата ефективност на извършваната от клиниките дейност.

ВКС посочва, че Кадурина е създала организация на работа с пациенти на клиниката и “Дерма Прим МК” ООД, посредством записване в отделни картони на всеки пациент, като е определила часовете, в които ще се извършват прегледите и лечението им в зависимост от това коя структура ги провежда. Прието е, че тази организация не е довела до проблеми при осъществяването на медицинската дейност на клиниката.

Антикорупционната комисия отново изгуби дело за милиони

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) загуби окончателно дело за 2 млн. лева в края на миналата година, което започна през 2017 г., когато военната прокуратура прати на съд ген. Стоян Тонев и проф. Мирослава Кадурина за безстопанственост и неизгодни сделки.

През 2017 г. комисията внесе в Софийския градски съд искане за отнемане на имущество за близо 2 млн. лева от Тонев. Той беше обвинен, че е ощетил ВМА с 16 млн. лв. от неизгодни договори. ВКС сложи точка и на този спор.

След смъртта на ген. Тонев наказателното дело в съда продължи срещу проф. Кадурина, която беше обвинена, че е използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на ръководената от нея частна фирма “Дерма прим”.

Все още стои неясен въпросът по друго дело от 2017 г. То е заведено от КПКОНПИ за конфискация на имущество на стойност 2,8 млн. лв. от Кадурина, съпруга и сина ѝ, както и дружеството “Прима Дерм”.

Коментарът на “Господарите”

Типичен развой на събитията в българската съдебна система. Дело за злоупотреби се проточва с години. После се оказва, че няма достатъчно доказателства. А накрая подсъдимият се оказва чист като сълза и бива оправдан като с магическа пръчка. Но така е, когато си “точният” човек. За обикновените хора магии не съществуват…

Съдът оправда бивша шефка във ВМА за присвояване на милиони

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции