<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213585" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Варна остана ...

Има задържан за съборения бюст на граф Игнатиев, руското посолство го нарече „престъпник“

11 Януари 2024
0 1983

Има задържан за съборения бюст на граф Игнатиев, руското посолство го нарече „престъпник“. Полицията във Варна е установила и задържала за 24 часа 54-годишен мъж във връзка с разследването. Името му не се съобщава. От Областната дирекция на МВР в града информират, че по случая е образувано досъдебно производство. Назначена е съдебно-психиатрична експертиза и материалите по досъдебното производство са докладвани на наблюдаващ прокурор при Районната прокуратура във Варна.

Бюстът на граф Игнатиев, разположен в центъра на Варна, беше съборен в нощта на вторник срещу сряда, пише Дневник. Това е втори случай, в който този паметник е повреждан. Ден след 3-ти март миналата година той осъмна залят с бяла боя. По непотвърдена информация задържаният и по двата случая е един и същ.

Паметникът на граф Игнатиев във Варна отново пострада

Има задържан за съборения бюст на граф Игнатиев, руското посолство го нарече „престъпник“
Снимка: Красимир Кръстев/БТА

По повод на случилото се посолството на Руската федерация у нас публикува в страницата си във Facebook текст. Той гласи следното:

През нощта срещу 10 януари т.г. в центъра на Варна вандали бутнаха от постамента бюст-паметник на граф Н.П.Игнатиев (по същия нетипичен начин името е изписано и в съобщението на полицията, бел. ред.) – руски дипломат, направил неоценим принос за освобождението на България и възстановяването на нейната държавност. Оценяваме случилото се като недалновидна хулиганска проява, несвързана с официалната политика на българските власти. Разчитаме, че обещанията на градската администрация за ремонт на паметника и връщането му на първоначалното му място ще бъдат изпълнени, а престъпниците ще бъдат изправени пред отговорност“.

А лидерът на проруската партия “Възраждане” Костадин Костадинов нарече Игнатиев “човека, автор на българския национален идеал”.

До неотдавна на 7 февруари всяка година бившият кмет на Варна Иван Портних поднасяше венец за годишнините от рождението на Игнатиев.

Това ставаше винаги в присъствието на изгонения от страната за действия против националната сигурност бивш генерален консул на Руската федерация в града Владимир Климанов и варненския владика Йоан. На празненствата беше канен и посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

В сряда на специално свикан брифинг по повод събарянето на бюст-паметника директорът на дирекция “Култура и духовно развитие” в Община Варна Антония Йовчева съобщи, че след като закрепващите елементи на постамента бъдат поправени, бюстът ще бъде върнат на мястото му.

Има задържан за съборения бюст на граф Игнатиев, руското посолство го нарече „престъпник“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Deadpool

    12 Януари 2024

    Еми не само руското всички посолства ще го определят като престъпник :D

Реакции