<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213737" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой наплю Бой...

Доц. Кунчев: Очаквам областите да обяват грипна епидемия (видео)

13 Януари 2024
0 712

Доц. Кунчев: Очаквам областите да обяват грипна епидемия. Главният държавен здравен инспектор прогнозира това да се случи до 10 дни.

“Грипът не е за подценяване”, заяви пред NOVA Ангел Кунчев. “На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както го прави всеки зимен сезон”, допълни той.

Здравният експерт съветва болните да си налагат самоограничения, за да не се разпространява болестта. Той уточни, че все още няма наблюдения върху т. нар. „дълъг грип”.

Грип погуби 20-годишна състезателка по шорттрек

Доц. Кунчев: Очаквам областите да обяват грипна епидемия (видео)
Снимка: iStock

„Само на базата на една публикация не може да вадим генерални изводи. Този щам, с който сега се срещаме, е доста класически като протичане и не мисля, че ще има кой знае какви тежки последици. Всичко зависи от състоянието на организма”, обясни доц. Кунчев.

Що се отнася до регионални мерки за грип, доцентът заяви, че засега няма да се въвеждат такива. „Имаше области, достигнали близо до въвеждането на противогрипни мерки миналата седмица. Това значи около 200 на 10 000 души заболеваемост. За епидемична обстановка трябва числото да достигне 250 – 300 души”, категоричен е той.

Предвидено е при увеличение на заболеваемостта да се въведе задължително носене на маски в здравните заведения, спиране на плановите операции, консултациите на бременни и други ограничителни мерки.

Доцентът напомня, че COVID-19 все още е “заплаха”. Случаите на вируса не са намалели и той не е за подценяване.

Повече можете да видите във видеото!

Доц. Кунчев: Очаквам областите да обяват грипна епидемия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции