<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213741" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Събитията, с ...

Жители на Сандански искат да променят името на града (видео)

13 Януари 2024
0 394

Жители на Сандански искат да променят името на града. Група дейци от града искат да върнат старото наименование на града – Свети Врач. Те смятат, че то е много по-подходящо в наше време.

Инициативата за промяна на името на града е на дискусионен клуб “Свети Врач”, а нейн главен застъпник е Димитър Тошев.

“Етимологията на Свети Врач отговаря на битието на съществуване, то е духовно име, то е свързано с двама светци, които са уважавани в източния и в католическия свят. Тук съществува култ към тях. Той личи по духовните паметници, които са оставени. Имаме църква „Св. Св. Козма и Дамян“, манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, да не говорим, че в Роженски манастир също има параклис вътре в църквата, който е свързан с двамата братя безсребърници”, обясни той пред NOVA.

Жители на Сандански искат да променят името на града (видео)

В дискусионния клуб участват около 15 души. Всички те са “за” преименуването на Сандански. Останалите жители на града обаче не са на същото мнение. Според тях това би донесло много проблеми, най-вече от финансово естество за хората.

Турция не иска вече да е „пуйка“, промени името си на Тюркие

Според кмета на Сандански Атанас Стоянов темата за смяната на името не е актуална в момента, тъй кати града има други много по-належащи проблеми. Все пак той казва, че гражданите са тези, които трябва да вземат решението.

“Един местен референдум за преименуването на нашия град, би бил оптимален и възможен. Така хората ще решат какво да бъде името на града, а не инициативен комитет, нито кметът еднолично”, коментира той.

Димитър Тошев разказва, че през 1949 година тогавашният Свети Врач е бил преименуван на Сандански без да се иска ничие мнение – просто било изпълнено желанието на тогавашната власт. Според него името Свети Врач подхожда много повече на града днес. Въпреки това Тошев признава, че повечето жители на града не искат тази промяна, но смята, че това може да се промени с помощта на църквата, която да върне вярата и уважението към светците.

Предстои да видим дали тази нестандартна идея може да бъде реализирана.

Жители на Сандански искат да променят името на града

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции