<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213756" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Терзиев внес...

Евросредства – има, кандидати за втория етап на саниране – няма

13 Януари 2024
0 1083

Евросредства – има, кандидати за втория етап на саниране – няма. Интерес имаше само от първия етап за финансиране на енергийна ефективност на жилищните сгради с европари, коментира Mediapool.

До момента само три сгради за близо 1 млн. лева са кандидатствали при бюджет от 282 млн. лв. Според разчетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройствато (МРРБ) средствата трябва да стигнат за около 300 сгради с разгърната застроена площ от около 1 милион квадратни метра.

Крайният срок за кандидатстване изтича на 16 януари – вторник. До момента Министерството на регионалното развитие и благоустройството(МРРБ) не е провело нито едно публично събитие, на което да обясни условията за кандидатстване по втория етап. Не е ясно и какви са намеренията му, ако не успее да договори целия ресурс по втория етап на процедурата.

Въпреки това няколко неправителствени организации и отделни общини настояват сградите да да участват и на втория етап. Техните усилия обаче са недостатъчни към момента.

Проектите за безплатно саниране ще излязат три пъти по-скъпо от предвиденото

И докато траят неразбориите около класацията в първия етап, за втория няма никаква разяснителна кампания, а неизвестните около кандидатстването са прекалено много.

Първият списък включва 756 сгради с оценки от 140 до 115 точки. Те са от 102 общини от цялата страна и тяхното обновяване ще се плати по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) с 1.28 млрд.лева, осигурени от Европейския съюз. В него са класирани 69 сгради от Столична община.

Вторият списък, наречен от МРРБ резервен, е със сгради, събрали под 115 точки. Те са 2178 на брой и могат отново да кандидатстват, но за следващия Етап 2 на програмата, финансирана с 282 млн.лева. Държавата ще поема 80% от стойността на санирането, а останалите 20% – собствениците.

20 % самоучастие на етажната собственост

Липсата на разяснителна кампания от страна на държавата е една от причините за липса на кандидати. Друга основна причина обаче е изискването за 20% самоучастие от страна на етажната собственост.

Евросредства &#8211; има, кандидати за втория етап на саниране &#8211; няма
Снимка: БТА

Освен това, за разлика от първия етап, по втория – цялата отговорност се носи от етажната собственост. Това означава, че ако нещо не е наред в документите или не бъдат постигнати индикаторите на проекта за спестявания на енергия и вредни емисии, ще бъде наложена финансова корекция, която ще е за сметка на собствениците.

Не е изключено да има случаи, в които собствениците на сградата да бъдат задължени да върнат цялата безвъзмездна помощ.

При първия етап финансовите корекции ще се плащат от всички данъкоплатци, т.е. от целия български народ.

Многобройни жалби

Същевременно многобройни жалби от отхвърлени проекти за безплатно саниране на жилищни сгради от цялата страна постъпиха при омбудсмана Диана Ковачева. Граждани са недоволни от това, че са изпълнили изискванията в Насоките за кандидатстване по процедурата, но въпреки това не са допуснати въобще до класирането. Според тях оценките за изпълнение на инвестицията са несправедливи и се съмняват в обективността на обследването.

Некачествено саниране остави столичен жилищен блок с течове и влага (видео)

Имаше случай и на сграда, която в софийския район “Връбница”, която е получила почти най-високата оценка – 137 точки от 140 възможни. Но е отпаднала от списъка с одобрените за изцяло безплатно саниране. От МРРБ обясниха казуса с “техничска грешка”, която твърдят, че са коригирали.

Коментарът на “Господарите”

Оказва се, че безплатното саниране на жилищните сгради е приключило още на първия етап от програмата. Безплатни пари – няма, както се казва. Целенасочено или не, държавата не разясни каква е процедурата за кандидатстване на втори етап. Процентът самоучастие също е водещ фактор. Отсега е ясно, че тази мярка няма да е достатъчна за всички, тъй като парите по втория етап ще стигнат едва за около 300 сгради.

Одобрените сгради на първи етап са крайно недостатъчни, предвид размера на отпуснатите средства. И така, при осигурени 1.28 млрд. лева от Европейския съюз, се чудим какво ще стане с останалите пари, които не бъдат оползотворени по програмата?

Евросредства има, кандидати за втория етап на саниране няма

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции