<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213763" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Армиите на Ма...

САЩ отново атакуваха Йемен

13 Януари 2024
0 136

САЩ отново атакуваха Йемен. Ударът, нанесен срещу йеменските хути, идва след като администрацията на президента Джо Байдън обеща да защити корабоплаването в Червено море.

От Централното командване на Щатите съобщиха в социалната мрежа X, че ракети са били изстреляни от бойния кораб “Карни” с цел “да се намали способността на хутите да атакуват морски кораби, включително търговски”.

Хусите обявиха условията за преговори за отвлечения кораб с българи на борда

САЩ и Великобритания в четвъртък изстреляха ракети срещу цели в Йемен, контролирани от групировката, която представя морската си кампания срещу търговското корабоплаване като подкрепа за палестинците под обсада от Израел в Газа, управлявана от терористичната групировка “Хамас”. Така се засилиха опасенията от разрастващ се регионален конфликт.

САЩ отново атакуваха Йемен

Байдън предупреди, че може да нареди още удари, “ако продължат с това възмутително поведение”. Както и не спрат атаките в един от най-важните икономически водни пътища в света. Хутите се заклеха да отмъстят след това изказване на американския президент.

Американско-британското нападение е намалило способността на хутите да извършват нови атаки, информира Пентагонът. Американските военни съобщиха, че са били поразени 60 цели на 28 места.

Те нямат сили дори да плачат. Умиращите деца на Йемен

Вчера десетки хиляди поддръжници на бунтовниците в Йемен излязоха по улиците в страната и протестираха срещу нанесените удари. Демонстрантите скандираха: “Не сме обезкуражени. Нека бъде голяма световна война!”

Чрез нанесените десетки въздушни удари по военни цели на хутите САЩ и Великобритания разшириха обхвата на военния конфликт, който започна с войната на Израел в Газа. 

“САЩ не искат война с Йемен, но не биха се поколебали да предприемат по-нататъшни действия в отговор на атаките на хутите в Червено море”, заяви Белият дом.

Видео: X / U.S. Central Command

САЩ отново атакуваха Йемен

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции